8. februar 2024 13:54

Po prvi put premašena granica zagrevanja od 1,5 stepeni za godinu dana

Izvor: TANJUG

podeli vest

Po prvi put premašena granica zagrevanja od 1,5 stepeni za godinu dana

Foto: Shutterstock.com/Rawpixel.com, ilustracija

BRISEL - Po prvi put, globalno zagrevanje je premašilo 1,5 stepeni Celzijusa na nivou jedne godine, tvrdi EU Služba za klimatske promene Kopernikus.

Period od februara 2023. do januara 2024. dostigao je 1,52 stepeni zagrevanja i naučnici pozivaju na hitno smanjenje štetnih emisija.

"Ovo daleko prevazilazi sve što je prihvatljivo. Pogledajte šta se desilo ove godine sa povećanjem od samo 1,5 stepeni - videli smo poplave, videli smo suše, videli smo toplotne talase i požare širom sveta," rekao je za BBC profesor Bob Votson, bivši predsedavajući IPCC-a, UN tela za klimatske promene.

Svetski lideri obećali su 2015. sporazumom u Parizu da će pokušati da ograniče dugoročni porast temperature na 1,5 stepeni, što se smatra ključnim za izbegavanje najštetnijih uticaja.

Podaci od prethodnih godinu dana ne krše taj sporazum, ali pribilžavaju svet dugoročnom porastu zagrevanja.

Svetska površina mora je takođe na najvišoj ikada zabeleženoj prosečnoj temperaturi, što je još jedan znak rasprostranjenosti rekordnih klimatskih promena, navodi BBC.

Dugoročni trend zagrevanja je nesumnjivo uzrokovan ljudskim aktivnostima, uglavnom sagorevanjem fosilnih goriva, koje oslobađaju gasove koji zagrevaju planetu, poput ugljen-dioksida.

Poslednjih meseci, prirodni fenomen zagrevanja klime poznat kao El Ninjo takođe je dodatno povećao temperaturu vazduha, iako je to povećanje obično oko 0,2 stepena.

Ipak, istraživači naglašavaju da ljudi i dalje mogu da utiču zaustavljanje globalnog zagrevanja.

Svet je postigao izvestan napredak, sa zelenim tehnologijama kao što su obnovljivi izvori energije i električna vozila koja su u upotrebi u mnogim delovima sveta i samim tim smanjuju količinu štete koju izazivaju ljudi.