10. april 2024 13:37

Rusija zakazala novo probno lansiranje teške rakete-nosača Angara-A5 za 11. april

Izvor: TANJUG

podeli vest

Rusija zakazala novo probno lansiranje teške rakete-nosača Angara-A5 za 11. april

Foto: Roscosmos space corporation via AP/

MOSKVA - Još jedan pokušaj probnog lansiranja teške rakete-nosača Angara-A5 sa kosmodroma Vostočni na ruskom Dalekom istoku zakazan je za 11. april, izjavio je danas generalni direktor Državne kosmičke korporacije Roskosmos Jurij Borisov.

Jučerašnji pokušaj lansiranja bio je neuspešan zbog kvara na sistemu za nadopunjavanje rezervoara oksidatora centralne jedinice i probno lansiranje automatski je otkazano dva minuta pre lansiranja, preneo je TASS.

I današnje lansiranje planirano da bude izvedeno u 9.00 časova po moskovskom vremenu je odloženo.

U saopštenju objavljenom preko zvučnika na kosmodromu Vostočni rečeno je da je lansiranje zaustavljeno i da bi nadzornici trebalo da se pripreme za 24-časovni prekid.

Kako je objasnio Borisov, pojavio se novi tehnički kvar, koji se odnosi na "kvar u sistemu kontrole pokretanja motora, pokazali su rezultati preliminarne analize telemetrijskih podataka".

"Najverovatnije je reč o programskoj grešci, koja će danas nesumnjivo biti otkrivena. Nije došlo do nepovratnih procesa koji zahtevaju demontažu raketa", rekao je generalni direktor Roskosmosa.

Infrastruktura za lansiranje raketa Angara na kosmodromu Vostočni je u izgradnji od 2018. godine.

Ranije su bile lansirane tri teške rakete Angara sa kosmodroma Pleseck, a od 2016. je sa kosmodroma Vostočni lansirano ukupno 16 raketa klase Sojuz-2.1a i Sojuz-2.1b.