28. jul 2023 18:59

Premijer Ukrajine: Katar će Ukrajini pružiti 100 miliona dolara humanitarne pomoći

Izvor: TANJUG

podeli vest

Premijer Ukrajine: Katar će Ukrajini pružiti 100 miliona dolara humanitarne pomoći

Foto: Shutterstock.com/hyotographics, ilustracija

KIJEV - Katar će Ukrajini pružiti 100 miliona dolara humanitarne pomoći za podršku zdravstvu, obrazovanju i razminiranju, izjavio je danas ukrajinski premijer Denis Šmihal.

On je to saopštio nakon razgovora sa katarskim premijerom šeikom Mohamedom bin Abdulrahmanom al-Tanijem, preneo je Rojters.

Šeik Mohamed se, takođe, sastao sa predsednikom Ukrajine Volodimirom Zelenskim sa kojim je razgovarao o globalnoj bezbednosti hrane i o Crnomorskom sporazumu čiji je rok istekao.

"Ovaj novac će biti usmeren za rekonstrukciju u sektoru zdravstva i obrazovanja, humanitarno deminiranje i druge važne društvene i humanitarne projekte", rekao je Šmihal na konferenciji za novinare.

Šmihal je kazao da su on i šeik Muhamed, koji je takođe, ministar inostranih poslova, razgovarali o formuli mira u Ukrajini od 10 tačaka, koji poziva na nuklearnu, energetsku i prehrambenu bezbednost i obnavljanje međunarodne granice Ukrajine.

On je, takođe, zahvalio Kataru na spremnosti da posreduje u naporima za repatrijaciju na hiljade ukrajinske dece odvedene u Rusiju.

Moskva je saopštila da želi da zaštiti siročad i decu napuštenu u zoni sukoba, dok Ukrajina tvrdi da je veliki broj dece ilegalno deportovan.

Zelenski je istakao da je njegov sastanak sa katarskim premijerom bio "smislen" i da su razgovarali o ulaganju te zalivske zemlje u obnovu Ukrajine.

On je na aplikaciji za razmenu poruka Telegram naveo da su dvojica zvaničnika razgovarala i o tome kako nastaviti bezbedno funkcionisanje crnomorskog žitnog koridora koji omogućava pošiljke ukrajinskog žita preko Crnog mora, ali nije naveo detalje.

Koridor, uspostavljen sporazumom koji su posredovale Turska i Ujedinjene nacije u julu 2022. ne funkcioniše pošto je Rusija istupila iz sporazuma 17. jula jer nisu ispoštovane odredbe o izvozu ruskog žita i đubriva.