12. januar 2024 13:18

Petronijević: Ukoliko odluka suda bude pozitivna po Izrael, Međunarodni sud gubi integritet

Izvor: TANJUG

podeli vest

Petronijević: Ukoliko odluka suda bude pozitivna po Izrael, Međunarodni sud gubi integritet

Foto: Tanjug video

BEOGRAD - Ukoliko odluka Međunarodnog suda pravde bude negativna po Izrael, to znači da Sjedinjene Američke Države, Velika Britanija i njihovi saveznici nisu uspeli da izvrše pritisak na Međunarodni sud da donese drugačiju odluku, ali ukoliko bude pozitivna po Izrael, to znači da su oni izvršili pritisak na njih i da takav sud potpuno gubi svoj integritet i da međunarodno pravo apsolutno više ne postoji, izjavio je danas predsednik Centra za obnovu međunarodnog prava Goran Petronijević povodom suđenja u Hagu po tužbi Južne Afrike protiv Izraela na navodni genocid u Pojasu Gaze.

"SAD će učinit sve da to spreče, evo zbog čega. Kao jedan od načina počinjenja ovog krivičnog dela, ono što je kažnjivo po konvenciji vezano za genocid, jedno od oblika izvršenja krivičnog dela je i podstrekavanje, pomaganje, podržavanje, ovo što SAD rade. U odnosu na ovaj rad apsolutno je veći stepen odgovornosti, a to je saizvršilaštvo", objasnio je on za Tanjug i dodao da je ovo prekretnica u međunarodnom pravu, da li će mađunarodno pravo krenuti putem obnavljanja, ili u potpuni sunovrat.

Petronijević kaže da je ovo prvi slučaj u međunarodnoj sudskoj praksi da je u toku trajanja ratnog sukoba došlo do aktiviranja mehanizma međunarodnog suda pravde po pitanju konvencije o sprečavanju i kažnjavanju krivičnog dela zločina genocida.

"Ja lično mislim da su svi elementi, koliko može da se vidi iz medija, ispunjeni iz onog korpusa propisanih obaveznih elemenata krivičnog dela genocida, pa i taj subjektivni element genocidna namera koja je uvek problematična za dokazivanje a ona proizilazi iz velikog broja zvaničnih izjava izraelskih zvaničnika. Oni su na taj način sami sebi 'pucali u nogu' takvom vrstom retorike", ocenio je on.

Kada je reč o tome da li je Izrael u obavezi da poštuje odluku suda, Petronijević kaže da je svaka zemlja u obavezi u skladu sa međunarodnim pravom da poštuje odluke koje međunarodni sud pravde donese jer je, napominje on, to najviši sud Ujedinjenih nacija.

Prema njegovim rečima, mehnizmi izvršenja i ispunjenja te odluke su malo sporni jer ukoliko se Izrael oglasi odgovornim za krivično delo počinjanja genocida nad Palestincima, onda sud automatski šalje zahtev UN da se donese određena prinudna mera.

"Ta prinudna mera bi bila hitan prekid vatre i zaustavljanje prijateljstava, zatim dotok humanitarne pomoći, pa do plaćanja reparacija, snošenje određenih posledica", naveo je on.

Petronijević kaže da drugi pravac, ukoliko se Izrael oglasi odgovornim za krivično delo počinjanja genocida, jeste upućivanje zahteva međunarodnom krivičnom sudu za gonjenje odgovornih fizičkih lica, pojedinaca koji su učestvovali u izvršenju ovog dela.

"To sve zajedno može da dovede do određenih rezultata, ali ja sam veoma skeptičan imajući u vidu uloge SAD, i posebno Engleske kao nosilaca tog zapadnog neoliberalnog liberalističkog pokreta, kojima su sukobi neophodni da bi oni rasli i oni izazivaju te sukobe da bi rasli. Oni stoje iza ovog sukoba, to nije Izrael, to su SAD i to se može videti. Oni su u više navrata sprečili UN u donošenju rezolucija o prekidu sukoba", istakao je on.

Odgovarajući na pitanje zašto je baš Južna Afrika podnela tužbu protiv Izrael, Petronijević je rekao da međunarodno pravo ipak imalo svoju ulogu u istoriji, i naglasio da to što je međunarodno pravo od jedne zemlje aparthejda dovelo do zemlje poštovanja prava pokazuje da je pravo faktor kojeg se treba držati.

Politički analitičar Miloš Laban rekao je danas da iako Izrael suđenje u Hagu po tužbi Južne Afrike protiv Izraela predstavlja kao politički proces, činjenica da je Međunarodni sud pravde najveća instanca u svetu ima značaj koji nije samo politički, nego i pravni.

"Potpuno je jasno da Izrael u medijskom smislu gubi i već je izgubio tu bitku za Gazu jer vidimo da značajni mediji sa Zapada više ne podržavaju tu akciju. Na kraju krajeva tu su i dva bivša predsednika SAD, Obama i Karter, koji su jasno reklia da ne mogu Palestinci biti krivi za ono što su uradili teroristi Hamasa 7. oktobra. Veliki broj civilnih žrtava, veliki broj dece, čak 1.000 dece je ostalo bez jedne ili obe noge, to ne može da se toleriše u civilizanovanom svetu", izjavio je on za Tanjug.

Laban smatra da je Južna Afrika samo istureni igrač jedne velike grupacije koja hoće da se prekine sve što se događa u Gazi.

"Južna Afrika ima ogromne iskustvo jer je ranije, sećamo se apartehejda i Mendele koji je poveo pokret oslobođenja, i naravno svega što je bilo vezano ja pojam južnoafričke unije koja je i sad jedan od osnivača Briksa, i to treba imati u vidu", naveo je on.

Prema njegovim rečima, ma koliko mnogi tvrdili da je teško dokaziv genocid, ogroman broj civilnih država i nesrazmeran broj onim koji su likvidirani kao borci Hamasa jasno ukazuje na opravdanost s pravne strane Južne Afrike.

Jučerašnji 97. dan rata je u izraelskoj javnosti obeležen izveštajima i analizama dvodnevnog postupka Međunarodnog suda pravde u Hagu po tužbi Južne Afrike protiv Izraela za navodno počinjeni genocid u Pojasu Gaze, izjavio je danas počasni konzul Srbije u Izraelu Aleksandar Nikolić.

"Rekao bih da je opšta reakcija akademske, privredne i ovdašnje izraelske diplomatske javnosti degutantnost optužbi, licemerje i malicioznost, posebno sve ono što je vezano za decu. Broj poginulih izraelskih vojnika od početka kopnene invazije unutar Pojasa Gaze koji se svakodnevno ažurira je dosegao 183. Čak 20 odsto u okviru njih u unanrksnoj vatri, što je uveliko preteklo onih 136 evidentiranih kidnapovanih talaca", rekao je on za K1 televiziju.

Kako je naveo, u Izraelu se ova statistika napominje u kontekstu toga da je ona nešto što ne može da bude rezultat navoda iz tužbe jer, kako kaže, da Izrael ima nameru da se ponaša onako kako je navedeno, ne bilo razloga da dođe do teških gubitaka.

"Profesorka Talija Ajnhorn, stalni član međunarodne akademija za pravnu komparaciju, je podsetila na učešće sudija iz nekoliko zemalja koje su ovde krajnje upitanje kao što su Liban i Somalija. Samo odazivanje Izraela na ovaj dnodnevni postupak se na neki način opravdava time da je Izrael potpisnik koncencije i da je dobro da se u tom okviru i pojavi", izjavio je konzul.

Dodaje da je novinar najpopularnijeg izraelskog portala "Vajnet" konstatovao da su sve jučerašnje tvrdnje u potpunosti bez inzetih činjenica, da se one uglavnom zasnivaju na problematičnim izjavama izraelskog političkog establišmenta, sa naglaskom na ministra unutrašnje bezbednosti Itamara Bengvira.

Govoreći o sudiji koji predstavlja Izrael Aharonu Baraku koji je devet meseci bio meta Netanjahuove vlade tokom protesta usmerenih protiv Netanjahua, Nikolić je rekao da je reč o 87-ogodišnjem vrhunskom sudiji Izraela koji je preživeo Holokaust.

"Ono što je neshavtljivo u ovdašnjoj javnosti jeste kako je mouće da je upravo sudija Aharon Barak okosnica svega onoga protiv čega se koalicija žestoko borila devet meseci koji su prethodili ovom ratu, a svakako bih pozvao sve nas da promislimo koliko su ta unutrašnja izraelska previranja bila jedni od motiva za počinjanje rata sada kada se osetila značajna slabost unutar izraelskog društva", naveo je konzul.

Prema njegovim rečima, sudija Barak je bio svetionik poimanja aktivizma u pravnom sistemu u Izraelu kada se na neki način iznalazio ceo set onih mogućnosti mehanizama delovanja koje bi osporavale zakonistost odluka koje je doneo zakonodavac, a koje bi se suprotsavljale sa nečim što se u Izraelu podrazumeva kao osnovni zakon imajući u vidu da Izrael nema ustav.

Odgovarajući na pitanje šta Izrael očekuje od procesa u Hagu, konzul je rekao da Izrael očekuje da će sudija Barak danas uspeti da iznese svu kontrargumentaciju i da u potpunosti pobije jučerašnje tvrdnje.

"Međutim, Izrael ne očekuje ništa dobro, to se ovde na svaki način moglo razumeti od vodećih tv kanala. Na žalost kao i u nekim drugim slučajevima koje smo i mi sami osetili sa tog istog mesta i te iste institucije, ovde misle da se radi o unapred predodređenoj i obojenoj poziciji svake od zemalja koje su tamo prisutne. Izrael se isključivo oslanja na ono što je pragmatično a to je mehanizam koji će voditi prema Savetu bezbednosti", objasnio je Nikolić.

Dodaje da su očekivanja u Izraelu takva da se rešenja trebaju tražiti pragmatičnim putevima, koja su, kako kaže, u postizanju ratnih ciljeva, da Hamas posle rata ne ostane suveren u Pojasu Gaze, da se stvore pretpostavke da ne bude više ataka iz Pojasa Gaze na Izrael.