31. januar 2024 14:06

Danski kralj boravi u poseti Poljskoj, to je njegovo prvo putovanje u inostranstvo od krunisanja

Izvor: TANJUG

podeli vest

Danski kralj boravi u poseti Poljskoj, to je njegovo prvo putovanje u inostranstvo od krunisanja

Foto: AP Photo/Czarek Sokolowski

VARŠAVA - Danski kralj Frederik Deseti započeo je danas trodnevnu posetu Poljskoj, što je njegovo prvo putovanje u inostranstvo otkako je krunisan, a tokom kojeg će se usredsrediti na promovisanje poslovanja i politike o klimatskim promenama Danske.

Predsednik Poljske Andžej Duda, u pratnji počasne garde, dočekao je na crvenom tepihu u predsedničkoj palati u Varšavi Frederika, koji je proglašen za kralja 14. januara pošto je njegova 83-godišnja majka Margaret abdicirala.

Prvo putovanje danskih monarha tradicionalno je bila neka druga skandinavska zemlja, ali poseta kralja Frederika Poljskoj bila je planirana pre nego što je njegova majka saopštila da će abdicirati, prenosi AP.

Iz tog razloga, putovanje danskog kralja ne tretira se kao državna poseta.

On je u Poljsku doputovao bez svoje supruge, kraljice Marije.

Danski kralj trebalo bi da kasnije danas položi venac na Grob neznanog vojnika, spomenik vojnicima koji su poginuli braneći Poljsku, kao i da obiđe dva doma parlamenta i, zajedno sa Dudom, prisustvuje ručku i večeri u Kraljevskoj palati u Varšavi.

U pratnji kralja su danski ministar spoljnih poslova, ministar odbrane i ministar za klimu, energetiku i komunalne usluge, a večeri bi trebalo da prisustvuju i danski poslovni predstavnici.

Kralj Frederik sutra bi trebalo da prisustvuje potpisivanju sporazuma za projekat koji je osmišljen kako bi se prikupio i ponovo koristio višak toplote iz varšavskog metroa slanjem u gradski sistem centralnog grejanja.

Danska, inače zemlja posvećena obnovljivoj energiji, tvrdi da više od 50 odsto električne energije dobija od vetra i sunca, ali je bioenergija njen najrasprostranjeniji obnovljivi izvor energije.