1. mart 2024 10:26

Meloni stigla u SAD, čeka je razgovor sa Bajdenom o G7 i pomoći Ukrajini

Izvor: TANJUG

podeli vest

Meloni stigla u SAD, čeka je razgovor sa Bajdenom o G7 i pomoći Ukrajini

Foto: AP Photo, Pool, File/Evelyn Hockstein

VAŠINGTON - Italijanska premijerka Đorđa Meloni doputovala je u SAD, gde će se danas u Beloj kući sastati sa američkim predsednikom Džozefom Bajdenom, prenosi ANSA.

Predsedavanje Italije G7 biće jedno od pitanja o kojima će lideri dve zemlje razgovarati.

Biće to drugi susret Bajdena i Meloni za oko sedam meseci.

Bajden će pokušati da ubedi evropske lidere da SAD ostanu uz Ukrajinu, čak i nakon što nije uspeo da Kongres usvoji paket strane pomoći, od kojih bi 60 milijardi dolara išlo Ukrajini, a 35 milijardi Izraelu i kineskom regionu Tajvan, navodi ABC.

Zakon o pomoći usvojen je u Senatu, ali je predsedavajući Predstavničkog doma Majk Džonson, republikanac, odbio da ga stavi na glasanje u Kongresu.

Uoči dolaska Meloni, zvaničnici Bele kuće su rekli da nemaju dobre odgovore za saveznike o pronalasku rešenja sa republikancima i ponovno slanje američke pomoći Kijevu, koja je preko potrebna jer Ukrajina pokušava da se odbrani od ruskog napada, dodaje ABC.

"Ne mogu da vam kažem o čemu razmišljaju republikanci u Predstavničkom domu, ali je očigledno da imaju uticaj, ne samo na američku bezbednost, već i na bezbednost saveznika i partnera širom sveta", rekla je portparokla Bele kuće Olivija Dalton.