14. mart 2024 19:40

Marija Zaharova: Vatikan dobio šamar od EU

Izvor: TANJUG

podeli vest

Marija Zaharova: Vatikan dobio šamar od EU

Foto: Shutterstock.com/lev radin, arhiva

MOSKVA - Portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova ocenila je danas, komentarišući izjavu šefa diplomatije EU Žozepa Borelja da je papa Franja svojim stavovima o Ukrajini „ušao u tuđu baštu”, da Vatikan "nikada nije dobio takav šamar u lice od EU".

"Nikada ne bih pomislila da će predstavnik zajednica koja uključuje veliki broj katoličkih zemalja pokazati papi vrata. Pogledajte kako podlo Zapad svu odgovornost sa sebe prebacuje na Kijev. Ukrajina je žrtva zapadnih sumanutih intriga. A pravi agresor su oni koji su je u njih uvukli - upravo kolektivni Zapad“, napisala je Zaharova na svom Telegram kanalu, prenose RIA Novosti.

Borelj je u intervjuu za špansku radio stanicu RNE, rekao da je papa pozivajući na pregovore o Ukrajini i prekid vatre „otišao u baštu u koju ga niko nije pozvao“.

Ranije je švajcarski TV kanal RSI objavio fragmente intervjua u kojem je papa naveo da Ukrajini treba da nađe "hrabrosti bele zastave" i pregovara, a te reči su shvaćene kao poziv na predaju Kijeva.

Šef vatikanske pres službe Mateo Bruni rekao je da papina izjava znači put ka prekidu neprijateljstava i diplomatije.

Kako je saopštilo ukrajinsko Ministarstvo spoljnih poslova, Kijev nije očekivao takve pozive od pape, već „signale svetskoj zajednici o potrebi hitnog ujedinjenja snaga“.

Papa Franja je ranije uputio brojne apele u vezi sa eskalacijom sukoba u Ukrajini i više puta je izrazio nameru da poseti i Ukrajinu i Rusiju.

Vatikan je u više navrata izražavao spremnost da pomogne u naporima za okončanje sukoba.

Papa je u maju imenovao kardinala Matea Cupija da predvodi misiju koja će pomoći u ublažavanju tenzija. Od početka leta Cupi je posetio Kijev, Moskvu i Vašington.