26. mart 2024 18:47

Većina zemalja EU traži od Evropske komisije da ublaži Zakon o krčenju šuma

Izvor: TANJUG

podeli vest

Većina zemalja EU traži od Evropske komisije da ublaži Zakon o krčenju šuma

Foto: AP Photo/Virginia Mayo

BRISEL - Oko 20 članica EU zatražilo je danas na sastanku u Briselu od Evropske komisije (EK) da ublaži ili eventualno suspenduje zakon Unije kojim je ograničeno krčenje šuma, a što, kako tvrde, šteti poljoprivrednicima.

Ministri poljoprivrede iz 20 od 27 članica EU podržali su poziv Austrije da se zakon revidira.

Austrijski ministar poljoprivrede Norbert Točnig pozvao je EK na privremenu suspenziju tog zakona i njegovu reviziju da bi se pmogućila, kako je naveo, primena toga propisa i da se njegova primena odloži do 30. decembra.

Tri zvaničnika EU potvrdila su za Rojters da je oko 20 zemalja podržalo poziv na sastanku iza zatvorenih vrata, uključujući Francusku, Italiju, Poljsku i Švedsku.

Zakon EU, koji je donet prošle godine, ima za cilj da iskoreni krčenje šuma, a evropskim poljoprivrednicima biće zabranjen izvoz proizvoda gajenih na prostoru na kojem su iskrčene šume.

Lideri EU su ublažili brojne mere zaštite životne sredine u pokušaju da se obustave višemesečni protesti evropskih poljoprivrednika zbog stogih mera Unije za zaštitu sredine nelojalne konkurencije iz zemalja van Unije.

Poljoprivrednici su danas organizovali nove proteste u Briselu da bi se poklopili sa sastankom ministra poljoprivrede, blokirajući blizinu sedišta EU sa oko 250 traktora i prosipajući šećernu repu i seno na ulice.