28. mart 2024 15:24

Izrael: Ubijeno više od 200 boraca Hamasa u bolnici Al-Šifa

Izvor: TANJUG

podeli vest

Izrael: Ubijeno više od 200 boraca Hamasa u bolnici Al-Šifa

Foto: AP Photo/Ariel Schalit

GAZA - Izraelske odbrambene snage (IDF) su saopštile da je ubijeno više od 200 naoružanih ljudi tokom operacije protiv Hamasa u bolnici Al-Šifa u gradu Gaza.

Tokom proteklog dana, napadači Hamasa izašli su iz odeljenja hitne pomoći u Al-Šifi, gde su bili sakriveni, i otvorili vatru na izraelske vojnike, tvrdi IDF, dodajući da se nekoliko sličnih incidenata desilo tokom proteklih dana.

Usred borbi koje su u toku, vojska kaže da su trupe evakuisale civile, pacijente i medicinsko osoblje u drugi deo bolnice "koju je IDF pripremio i uspostavio kako bi omogućio da se nastavi odgovarajući medicinski tretman“, prenosi Tajms of Izrael.

Istovremeno, IDF tvrdi da je još desetine Hamasovih operativaca ubijeno tokom operacija tokom proteklog dana gradu u Al-Karara na jugu Gaze i u naselju Al-Amal u Kan Junisu.

Zvaničnik: Izraelci koji putuju na Evroviziju da prikriju svoj identitet

Izraelci koji putuju u Švedsku, na Pesmu Evrovizije, ove godine treba da se pobrinu da prikriju svoj identitet, izjavio je danas neimenovani izraelski zvaničnik na brifingu sa novinarima.

"Ne kažemo da se ne putuje tamo, ali oni koji budu putovali ne treba da ispoljavaju svoj cionizam", rekao je zvaničnik, prenosi "Tajms of Izrael".

Dodao je da Izraelci u Malmeu ne bi trebalo da šetaju sa malim izraelskim zastavama.

"Možete da razgovarate na hebrejskom jedni sa drugima, ali ne morate da vičete članovima porodice ili prijateljima koji su na drugom kraju ulice", rekao je zvaničnik.

Izraelska vojska: Najmanje 10 raketa ispaljeno iz Libana na sever Izraela

Najmanje 10 raketa ispaljeno je danas iz Libana na sever Izraela, saopštila je izraelska vojska (IDF). 

Devet raketa presreo je sistem protivvazdušne odbrane, navodi se u saopštenju, prenosi Tajms of Izrael.

Nema izveštaja o povređenima ili materijalnoj šteti.

Izraelska vojska, koja je optužila Hezbolaha za ovaj napad, saopštila je da njene trupe artiljerijom granatiraju mesta lansiranja.

Tirk: Ako se dokaže da Izrael koristi glad kao oružje u Gazi to je ratni zločin

Visoki komesar Ujedinjenih nacija (UN) za ljudska prava Volker Tirk izjavio je danas da ima uverljivih naznaka da Izrael koristi izgladnjivanje kao oružje u ratu u Gazi i ako se dokaže namera, to bi predstavljalo ratni zločin.

Tirk je istakao u intervjuu za Bi-Bi-Si (BBC) da su se pojavili dokazi da Izrael usporava ili obustavlja isporuku pomoći.

On je osudio napade Hamasa na izraelske civile i vojnike 7. oktobra, uključujući ubistva, silovanja i uzimanje talaca, ali je takođe, rekao da nijedna strana u ratu ne bi trebalo da izbegne odgovornost za svoje postupke, uključujući i svaki pokušaj da se uskrati dostava pomoći ljudima kojima je potrebna u Gazi.

"Sve moje humanitarne kolege nam stalno govore da ima mnogo birokratije. Postoje prepreke. Postoje prepreke... Izrael je krivac na značajan način", naveo je on.