2. april 2024 14:50

Broj žrtava u izraelskom napadu na iranski konzulat u Siriji povećan na 13

Izvor: TANJUG

podeli vest

Broj žrtava u izraelskom napadu na iranski konzulat u Siriji povećan na 13

Foto: AP Photo/Omar Sanadiki

DAMASK - Broj ubijenih u izraelskom vazdušnom napadu na iranski konzulat u Damasku porastao je na 13, od kojih je sedam pripadnika Iranske revolucionarne garde (IRGC), prenela je danas iranska državna televizija IRIB.

''U napadu u ponedeljak koji je cionistički režim izveo na konzulat iranske ambasade u glavnom gradu Sirije, ubijeno je sedam Iranaca i šest državljana Sirije'', prenela je iranska televizija.

Sirijska agencija SANA prenela je sinoć da su izraelske snage iz pravca Golana gađale nekoliko lokacija u okolini Damaska.

Iranski vrhovni vođa ajatolah Ali Hamnej izjavio je da će ''Izrael biti kažnjen'' za napad na iranski konzulat u Damasku.

Portparol iranskog ministarstva spoljnih poslova Naser Kanani rekao je da Teheran ima pravo da preduzme recipročne mere posle izraelskog napada na konzulat.

Američki predsednik Džozef Bajden je ''svestan'' izveštaja o izraelskom napadu u Damasku i SAD prate situaciju, izjavila je portparolka Bele kuće Karin Žan Pjer.

Hamnej: Izrael će biti kažnjen za napad na iranski konzulat u Siriji

Iranski vrhovni vođa ajatolah Ali Hamnej izjavio je danas da će ''Izrael biti kažnjen'' za napad izraelske vojske na iranski konzulat u Damasku u Siriji.

''Zli cionistički režim kazniće naši hrabri ljudi. Nateraćemo ih da zažale za ovaj i druge zločine'', poručio je Hamnej, prenosi Tajms of Izrael.

U napadu na konzulat ubijeno je šest osoba, od kojih i jedan komandant Korpusa iranske revolucionarne garde (IRGC) Mohamad Rea Zahedi.

Portparol iranskog ministarstva spoljnih poslova Naser Kanani rekao je da Teheran ima pravo da preduzme recipročne mere nakon napada na konzulat. ''Teheran će odlučiti koju vrstu odgovora i kazne će upotrebiti protiv agresora'', rekao je Kanani.

Savet bezbednosti UN danas o napadu Izraela na konzulat Irana u Siriji

Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija (SB UN) raspravljaće danas o napadu Izraela na iranski konzulat u Siriji, izjavio je zamenik stalnog predstavnika Rusije pri UN Dimitri Polijanski.

On je na Tviteru napisao da je Rusija tražila otvorenu sednicu u SB UN, koja je zakazana za 15.00 časova po njujorškom, odnosno 21.00 čas po srednjeevropskom vremenu.

U pismu stalne misije Irana pri UN upućenom generalnom sekretaru Svetske organizacije i predsedavajućem Saveta bezbednosti navedeno je da su napadi "flagrantno kršenje Povelje Ujedinjenih nacija, međunarodnog prava i osnovnog principa nepovredivosti diplomatskih i konzularnih prostorija".

U jučerašnjem izraelskom napadu na iranski konzulat u Damasku poginulo je sedam lica, uključujući dva generala Iranske revolucionarne garde.

Iran najavio odgovor za napad Izraela na konzulat u Damasku

Vrhovni savet Irana za nacionalnu bezbednost doneo je danas odluku da će odgovoriti na napad Izraela na iranski konzulat u sirijskoj prestonici Damask u kojem je ubijen jedan general i šest drugih vojnih lica.

Savetom je predsedavao iranski predsednik Ebrahim Raisi, objavila je državna televizija, i izjavio da je Izrael, pošto nije uspeo da uništi volju otpora, "vratio ubijanje naslepo na dnevni red da bi se spasio", prenosi Rojters.

"(Izrael) mora da zna da nikad neće postići svoje ciljeve i da ovaj kukavički zločin neće proći bez odgovora", upozorio je Raisi.

Nije objašnjeno da li će odgovor sprovesti direktno Iran, ili će to biti militantne grupe koje on podržava, kao Hezbolah i Huti, piše Asošijeted pres.

Izrael je i ranije svojim napadima ciljao iranske zvaničnike zbog podrške grupama koje se bore u Gazi, ali napad na konzulat predstavlja eskalaciju.