4. april 2024 21:18

Ebrahim Raisi i Mohamed Šija Al Sudani osudili zločine Izraela, obećali jačanje bilateralne saradnje

Izvor: TANJUG

podeli vest

Ebrahim Raisi i Mohamed Šija Al Sudani osudili zločine Izraela, obećali jačanje bilateralne saradnje

Foto: Shutterstock.com/hyotographics, ilustracija

TEHERAN - Predsednik Irana Ebrahim Raisi i irački premijer Mohamed Šija Al Sudani osudili su zločine Izraela i obećali da će ojačati bilateralnu saradnju radi postizanja regionalne stabilnosti.

Tokom telefonskog razgovora sa Al Sudanijem, predsednik Irana je uputio oštru poruku u vezi sa agresijom Izraela, navodeći da će se, Izrael suočiti sa teškim posledicama za svoja krivična dela, preneo je Tasnim.

Izražavajući saučešće zbog gubitka života višeg komandanta Iranske revolucionarne garde, general-majora Mohamedreza Zahedija i njegovih drugova u nedavnom izraelskom napadu na iranski konzulat u Siriji, Al Sudani je ove akte pripisao porazima Izraela u regionu.

"Uvereni smo da će uz dostojanstvene i autoritativne direktive Islamske Republike Iran islamski otpor ostvariti odlučujuću i konačnu pobedu", istakao je on.

Al Sudani je, takođe, iskoristio priliku da izrazi zahvalnost Iraka za nepokolebljivu podršku Irana u uspostavljanju mira i stabilnosti.

On je istakao posvećenost svoje vlade jačanju strateških odnosa i saradnje između Teherana i Bagdada.

Raisi je osudio teroristički napad, označivši ga kao očito kršenje diplomatskih normi i principa međunarodnog mira, a naglasio je i solidarnost između Irana i Iraka.

On je pohvalio snažnu podršku Iraka palestinskoj stvari i pozvao sve islamske zemlje da zauzmu slične stavove.

Izražavajući iransku posvećenost bilateralnoj i regionalnoj saradnji sa Irakom, Raisi je izrazio nadu u jačanje odnosa između Teherana i Bagdada.

On je izrazio optimizam, navodeći da će uz odlučnost visokih zvaničnika obe zemlje odnosi jačati više nego ikada ranije.