17. april 2024 22:52

Žozep Borelj i Janez Lenarčić upozorili Izrael na glad i eskalaciju humanitarne krize u Gazi

Izvor: TANJUG

podeli vest

Žozep Borelj i Janez Lenarčić upozorili Izrael na glad i eskalaciju humanitarne krize u Gazi

Foto: Tanjug video

BRISEL - Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj i komesar EU za upravljanje kriznim situacijama Janez Lenarčič upozorili su u zajedničkom saopštenju povodom humanitarne krize u Pojasu Gaze na širenje gladi i eskalaciju katastrofalne situacije.

"Sa najvećim zaprepašćenjem gledamo sve više dokaza o širenju gladi u Gazi i eskalaciji humanitarne situacije do katastrofalnog nivoa. Evropska komisija je primila k znanju obaveze Izraela da otvori nove pristupne tačke humanitarne pomoći u Gazi, uključujući luku Ašdod i prelaz Erez i da poveća isporuku pomoći iz Jordana. To mora biti prioritet praćen akcijama", navodi se u saopštenju.

Ističe se da je 1,1 milion Palestinaca u riziku od gladi, dok se na severu Pojasa Gaze 210.000 Palestinaca već suočilo sa neizbežnom glađu.

Pozivaju se sve strane da ispune svoje obaveze u skladu sa međunarodnim pravom i posebno se naglašava odgovornost Izraela da osigura zadovoljenje osnovnih potreba Palestinaca u okupiranoj enklavi.

"Ove obaveze nisu diskrecione, već su propisane međunarodnim humanitarnim pravom i Četvrtom Ženevskom konvencijom. One su takođe dodatno osnažene privremenim merama Međunarodnog suda pravde, rezolucijama Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija i zaključcima Evropskog saveta", navodi se u zajedničkom saopštenju Borelja i Lenarčića.

Ukazuje se da stalna nestabilnost unutar Gaze, uključujući napade na humanitarne radnike i medicinsko osoblje, doprinosi smanjenju humanitarnog prostora.

Podseća se da je pogibija sedam radnika humanitarne organizacije Centralne svetske kuhinje samo je jedan od mnogih "užasnih napada na humanitarce u kojima je poginulo više od 200 humanitarnih radnika".

"Svo humanitarno i medicinsko osoblje, kao i bolnice i ustanove za pomoć, moraju biti zaštićeni u skladu sa međunarodnim humanitarnim pravom", ukazuje se u saopštenju Borelja i Lenarčića.

Ističe se da je od suštinskog značaja da se izbegne bilo kakva dalja eskalacija na Bliskom istoku, posebno nakon napada Irana na Izrael i apeluje da se postoigne dogovor o hitnom prekidu vatre u Gazi, u skladu sa Rezolucijom Saveta bezbednosti UN 2728.