22. april 2024 16:01

Ministarstvo spoljnih poslova Irana: Za nuklearno oružje nema mesta u iranskoj nuklearnoj doktrini

Izvor: TANJUG

podeli vest

Ministarstvo spoljnih poslova Irana: Za nuklearno oružje nema mesta u iranskoj nuklearnoj doktrini

Foto: Shutterstock.com/Fly Of Swallow Studio, ilustracija

TEHERAN - Za nuklearno oružje nema mesta u iranskoj nuklearnoj doktrini, saopštilo je danas iransko Ministarstvo spoljnih poslova, nekoliko dana nakon što je komandant Revolucionarne garde upozorio da bi Teheran mogao da promeni svoju nuklearnu politiku ako bude pod pritiskom izraelskih pretnji.

"Iran je više puta govorio da njegov nuklearni program služi samo u miroljubive svrhe. Nuklearnom oružju nema mesta u našoj nuklearnoj doktrini", rekao je portparol Ministarstva Naser Kanani na konferenciji za novinare u Teheranu, prenosi Rojters.

Posle porasta tenzija sa Izraelom, komandant Garde zadužen za nuklearnu bezbednost Ahmad Hagtalab izjavio je prošle nedelje da bi izraelske pretnje mogle da nateraju Teheran da "izvrši reviziju svoje nuklearne doktrine i odstupi od svojih ranijih stavova".

Iranski vrhovni vođa, ajatolah Ali Hamnei, koji ima poslednju reč o nuklearnom programu Teherana, zabranio je razvoj nuklearnog oružja fetvom, odnosno verskim dekretom, početkom 2000-ih.

Zapad, međutim, optužuje Teheran da radi na razvoju nuklearnog oružja.

Raisi i Šarif za povećanje trgovinske razmene između Irana i Pakistana

Predsednik Irana Ebrahim Raisi i pakistanski premijer Šehbaz Šarif poručili su danas u Islamabadu da će povećati trgovinsku razmenu između te dve susedne zemalja na 10 milijardi dolara godišnje.

"Obe strane su se složile da povećaju obim bilateralne trgovine do 10 milijardi američkih dolara u narednih pet godina", saopštila je Kancelarija pakistanskog premijera nakon zajedničkog brifinga za novinare, preneo je Rojters.

U saopštenju se navodi da su se dvojica zvaničnika saglasila da sarađuju u razvoju zajedničkih pristupa za suočavanje sa zajedničkim izazovima, uključujući pretnju od terorizma.

Zvanični podaci o trenutnoj godišnjoj trgovini nisu dostupni. Lokalni portal Biznis rikorder, pozivajući se na iranskog ambasadora u Pakistanu, prošle godine je objavio da je bilateralna trgovinska razmena iznosila više od dve milijarde dolara.

Raisi se nalazi u trodnevnoj poseti Pakistanu, navela je agencija. On će pored Islamabada, posetiti i istočni grad Lahor i južni lučki grad Karači.

Raisija prati i delegacija u kojoj su, pored ostalih, ministar inostranih poslova Hoseina Amirabdolahijan i drugi članovi kabineta.

U poslednja 24 sata izvršena dva napada na snage SAD u Iraku i Siriji

Američke snage u Iraku i Siriji napadnute su raketama i eksplozivnim dronom, u poslednjih manje od 24 sata, rekli su danas pripadnici iračkih i američkih bezbednosnih snaga za Rojters.

Najmanje jedan naoružan dron ciljao je bazu Ain al-Asad, u kojoj se nalaze američke trupe u zapadnoj iračkoj pokrajini Anbar, rekao je američki zvaničnik.

Nakon toga, sa severa Iraka ispaljeno je pet raketa ka bazi američkih snaga u Rumalinom, na severoistoku Sirije u nedelju. Zasad nema izveštaja o povređenima ili o značajnoj šteti od napada dronom.

U subotu, u velikoj eksploziji u vojnoj bazi u Iraku ubijen je član iračkih bezbednosnih snaga. Komandant jedinice je rekao da je u pitanju napad, ali vojska kaže da je istraživala incident i da nije bilo vojnih aviona na nebu u to vreme.

Američka vojska negirala je umešanost u napad.

Proiranska grupa u Iraku Kataib Hezbolah demantovala je danas navode medija da je najavila nastavak napada na oružane snage Sjedinjenih Američkih Država u Iraku.

Grupa je na platformi Telegram te navode opisala kao "fabrikovane vesti", prenosi Rojters.

Najmanje pet raketa ispaljeno je juče iz pograničnog iračkog grada Zumara ka bazi američke vojske na severoistoku Sirije, a SAD su saopštile da je saveznički borbeni avion uništio raketni bacač u Siriji, dodajući da niko od pripadnika američke vojske nije povređen.

Ovaj napad iz Iraka na američke snage prvi je od početka februara, kada su grupe u Iraku koje podržava Iran zaustavile svoje napade na vojsku SAD.

Napad se dogodio istog dana kada se irački premijer Mohamed Šija al Sudani vratio iz posete SAD, gde se sastao sa predsednikom SAD Džozefom Bajdenom.

Skoro svakodnevni napadi raketama i dronom na američke snage počeli su polovinom oktobra, a odgovornost su preuzimale iranske šiitske oružane grupe, koje su deo Islamskog pokreta u Iraku.

Islamski pokret je ranije saopštio da je izvršio napade jer SAD podržavaju Izrael u ratu u Pojasu Gaze.