23. april 2024 18:44

Izrael: IDF odbacuje odgovornost za masovne likvidacije u bolnici u Gazi

Izvor: TANJUG

podeli vest

Izrael: IDF odbacuje odgovornost za masovne likvidacije u bolnici u Gazi

Foto: Shutterstock.com/Bumble Dee, ilustracija

JERUSALIM - Izraelske odbrambene snage (IDF) odbacile su danas palestinske optužbe za masovne likvidacije i sahranjivanje palestinskih žrtava u masovne grobnice u okolini bolnica Nasser i Al-Šifa.

Pripadnici palestinske civilne zaštite su prošlog vikenda otkrili masovnu grobnicu u okolini bolnice Naser u Kan Junisu koju je izraelska vojska opkolila i napala u februaru.

Do sada je pronadjeno najmanje 310 tela, a prema tvrdnjama palestinske civilne zaštite sumnja se na moguća pogubljenja izvršena u ovoj bolnici u Pojasu Gaze, prenosi Al Džazira.

U grobnici u blizini bolnice Al-Šifa u gradu Gazi pronađeno je 30 tela, potvrdili su palestinski zvaničnici.

Iz IDF je saopšteno da su u okviru istrage o izraelskim taocima ekshumirana neka tela koja su potom vraćena.

"To je urađeno jako pažljivo i isključivo na mestima na kojima su obavještajni podaci ukazivali na moguće prisustvo talaca. Sve je obavljeno s poštovanjem i uz čuvanje dostojanstva pokojnika", saopštila je izraelska vojska, preneo je Rojters.

Izraelske odbrambene snage pozvale stanovnike severa Gaze da se evakuišu

Izraelske odbambene snage (IDF) pozvale su danas stanovnike nekih delova grada Bejt Lahija na severu Gaze da se evakuišu u druge delove grada zbog nove vojne operacije.

"Nalazite se u opasnoj borbenoj zoni" saopštile su IDF i najavile da će u nekim delovima grada sprovesti operacije protiv "terorističke infrastrukture", prenosi Tajms of Izrael.

Na početku kopnene ofanzive Izraela protiv Hamasa, IDF su pozvale sve Palestinske civile da se evakuišu sa severa na jug Gaze, ali je uprkos tome ostalo oko 300.000 stanovnika.

Hamas je 7. oktobra prošle godine izvršio napad na Izrael u kojem je ubio oko 1.200 ljudi i kidnapovao oko 250, zbog čega je Izrael počeo kopnenu operaciju u Gazi.