23. april 2024 19:47

SAD: Paket vojne pomoći Ukrajini vredan milijardu dolara pre odluke Senata

Izvor: TANJUG

podeli vest

SAD: Paket vojne pomoći Ukrajini vredan milijardu dolara pre odluke Senata

Foto: Shutterstock.com/Maksym Kapliuk, ilustracija

VAŠINGTON - Sjedinjene Američke Države pripremaju se da u najkraćem roku pošalju vojnu pomoć Ukrajini u vrednosti od milijardu dolara u okviru paketa pomoći o kojem je danas počela rasprava u Senatu, potvrdili su za Rojters neimenovani, dobro upućeni izvori.

Prethodno je dvostranačka većina u Predstavničkom domu američkog Kongresa u subotu usvojila nacrt zakona kojim se Ukrajini, Izraelu i američkim saveznicima u regionu Indopacifika dodeljuju dodatna novčana sredstva u iznosu od ukupno 95 milijardi dolara, od toga 61 milijarda je namenjena Ukrajini, preneo je ranije Rojters.

Paket vojne pomoći za Ukrajinu obuhvata vozila, municiju za PVO sisteme Stinger, dodatnu municiju za artiljerijske raketne sisteme HIMARS, artiljerijsku municiju kalibra 155 milimetara, municiju za protivtenkovske ručne raketne sisteme Džavelin i TOW i drugo oružje koje može odmah da se koristi na ratištu, naveli su zvaničnici koji su za Rojters govorili pod uslovom anonimnosti.

Očekuje se da pomoć za Ukrajinu, ali i Izrael i Tajvan bude lako usvojena u američkom Senatu, nakon što je Predstavnički dom posle višemesečnog odlaganja odobrio ovaj nacrt zakona.

U Senatu danas počinje rasprava o četiri zakonska predloga usvojena u donjem domu Kongresa.

Jedan predviđa da se izdvoji 61 milijarda dolara za Ukrajinu, drugi izdvajanje od 26 milijardi dolara za Izrael, trećim se obezbeđuje 8,12 milijardi za "suprostavljanje komunističkoj Kini" u Indopacifičkom regionu, a četvrti obuhvata potencijalnu zabranu aplikacije TikTok, prebacivanje zamrznute ruske imovine Ukrajini i nove sankcije Iranu, preneo je Glas Amerike.

Predsednik SAD Džozef Bajden rekao je u ponedeljak tokom razgovora sa ukrajinskim predsednikom Volodimirom Zelenskim da će SAD poslati Ukrajini preko potrebne PVO sisteme čim Senat odobri zakon.

Nakon razgovora sa Bajdenom Zelenski je na svom Iks nalogu objavio da ga je predsednik SAD uveravao da će u paket vojne pomoći biti uključieno i dalekometno artiljerisjko naoružanje.