24. april 2024 22:48

Rusija u SB UN blokirala rezoluciju SAD i Japana o nuklearnom oružju u svemiru

Izvor: TANJUG

podeli vest

Rusija u SB UN blokirala rezoluciju SAD i Japana o nuklearnom oružju u svemiru

Foto: AP Photo/Eduardo Munoz Alvarez

NJUJORK - Rusija je večeras stavila veto na nacrt rezolucije koju su predložili Sjedinjene Američke Države i Japan o nepostavljanju oružja za masovno uništenje u svemir.

Dokument je podržalo 13 zemalja, a Kina se uzdržala od glasanja.

Do blokiranja rezolucije došlo je pošto Savet bezbednosti UN u dokument nije uključio amandman Moskve i Pekinga koji poziva da se trajno spreči razmeštanje bilo kakvog oružja u svemiru, prenose RIA Novosti.

U Nacrtu rezolucije koju su pripremili SAD i Japan zemlje se pozivaju da ne razvijaju nuklearno oružje ili druge vrste oružja za masovno uništenje namenjeno postavljanju u orbitu oko Zemlje ili postavljanju na nebeska tela i spreči njihovo postavljanje u svemir na bilo koji drugi način.

Rusija i Kina predložile su amandman kojim se od svih zemalja traži da preduzmu hitne mere za trajno sprečavanje razmeštanja oružja u svemiru i pretnje upotrebom sile „u svemiru, iz svemira prema Zemlji i sa Zemlje prema objektima u svemiru".

Portparolka Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova je objasnila da je Rusija morala da stavi veto na američko-japanski projekat iz nekoliko razloga, pre svega, zbog činjenice da su predlozi Moskve ignorisani.

Pored toga, prema njenim rečima, SAD pokušavaju da iskoriste Savet bezbednosti UN za stvaranje novih međunarodnih obaveza u oblasti kosmičke bezbednosti koje izlaze iz okvira postojećih sporazuma, kao i da zaobilaze specijalizovane platforme za „razoružanje“.

"Rusija će uskoro podneti svoj nacrt rezolucije, uzimajući u obzir rezultate rasprave o američko-japanskom dokumentu, kao i postojeća dešavanja na ovu temu, koju je odobrila ogromna većina članica UN", naglasila je Zaharova.