26. maj 2024 20:03

Makron započeo posetu Nemačkoj, prvu posetu predsednika Francuske posle 24 godina

Izvor: TANJUG

podeli vest

Makron započeo posetu Nemačkoj, prvu posetu predsednika Francuske posle 24 godina

Foto: dpa via AP/Michael Kappeler

BERLIN - Predsednik Francuske Emanuel Makron započeo je danas prvu državnu posetu jednog francuskog šefa države Nemačkoj posle 24 godine.

Poseta je prvobitno trebalo da bude organizovana prošlog jula, ali je odložena u poslednjem trenutku zbog nereda u Francuskoj nakon što je policija ubila 17-godišnjeg tinejdžera jer je odbio da zaustavi svoj auto, preneo je AP.

Ovo je prva pompezna državna poseta jednog francuskog predsednika od posete bivšeg predsednika Žaka Širaka 2000. godine.

Makrona i njegovu suprugu Brižit ugosto je predsednik Nemačke Frank-Valter Štajnmajer.

To je "dokaz dubine prijateljstva između Francuske i Nemačke" koju Makron posećuje dok Berlin slavi 75. godišnjicu svog ustava donetog posle Drugog svetskog rata i pre nego što će novembru obeležiti 35. godišnjicu pada Berlinskog zida, rekao je Štajnmajer.

Štajnmajer će večeras prirediti svečanu večeru za Makrona u svojoj palati Belvi u Berlinu.

Dvojica predsednika će sutra otputovati u istočni grad Drezden, gde će Makron održati govor, a u utorak u Minster na zapadu Nemačke.

Posle posete Minsteru uslediće sastanak između Makrona, nemačkog kancelara Olafa Šolca i ministara dve zemlje u rezidenciji nemačke vlade, nedaleko od Berlina.

Makron je danas izjavio da se tokom decenija često govorilo o problemima u francusko-nemačkim odnosima, ali da su "Francuska i Nemačka zajedno postigle izvanredne stvari - one su u srcu ove Evrope".

On je ponovio upozorenje da bi Evropa mogla da "umre" ako ne uspe da izgradi sopstvenu snažnu odbranu dok traje ruski rat u Ukrajini ili ako ne preduzme velike trgovinske i ekonomske reforme kako bi mogla da se "takmiči" sa Kinom i SAD.