1. februar 2023 11:58

Komesarka EU: Izgradnja gasovoda važan momenat za Srbiju i Bugarsku

Izvor: TANJUG

podeli vest

Komesarka EU: Izgradnja gasovoda važan momenat za Srbiju i Bugarsku

Foto: AP/Olivier Matthys

SOFIJA - Komesarka Evropske unije za energiju Kadri Simson čestitala je danas u video poruci Bugarskoj i Srbiji na početku gradnje gasne interkonekcije i sa bugarske strane.

"Ovo je važan momenat u aktuelnoj situaciji pošto će obe zemlje, ali i ceo region, moći da diverzifikuju izvore snabdevanja gasa i omoguće stabilno snabdevanje potrošačima, kao i da smanje zavisnost od ruskog gasa", rekla je Simson.

Istakla je da je to značajan korak za ceo region i da je zato EK podržala taj projekat i izrazila očekivanje da će gasovod biti opreativan u drugoj polovini 2023.

Nastavićemo da pomažemo ovaj projekat, poručila je evropska komesarka.

Izvršni direktor Bulgartransgaza Vladimir Malinov zahvalio je EK koja je podržala projekat i odredila ga kao projekat od zajedničkog interesa i za finansijsku podršku.

"Da poručim da smo mi jedan pouzdan partner, kome se može verovati i omogućićemo realizaciju. Izgradnjom ove veze, ali i već otvorenog interkonektora između Bugarske i Grčke mi ćemo ostati jedan strateški partner na Balkanu, a budućnosit će to i pokazati", rekao je Malinov.

Poručio je da će krajem oktobra biti otvorena gasna interkonekcija između Bugarske i Srbije.