27. januar 2023 11:02

Mensur Haliti: Priznavanje Holokausta nad Romima mora biti povezano sa njihovim napretkom

Izvor: TANJUG

podeli vest

Mensur Haliti: Priznavanje Holokausta nad Romima mora biti povezano sa njihovim napretkom

Foto: Shutterstock.com/Monika Gruszewicz, ilustracija

BEOGRAD - Direktor Kancelarije za romske inicijative Fondacije za otvoreno društvo Mensur Haliti saopštio je danas da priznavanje Holokausta nad Romima mora biti povezano sa suštinskim napretkom za Rome.

"Ne možemo sprečiti države da koriste naše sećanje u svoje svrhe, ali možemo da demonstriramo kolektivnu sposobnost da transformišemo to sećanje u realne i suštinske promene za našu zajednicu", naveo je Haliti povodom obeležavanja Međunarodnog dana sećanja na žrtve Holokausta.

Naveo je i da istrebljenje Roma tokom Drugog svetskog rata najčešće ostaje van školskih programa i istoriografije nacističkog genocida i da Romi moraju sebi da postave pitanje kako da spreče da se istorija ponovi.

Haliti smatra da države koriste komemoracije da pokažu empatiju prema mrtvima, ali da zaboravljaju žive i navodi da od usvajanja UN konvencije o kažnjavanju i sprečavanju zločina genocida 1948. romska imovina, zaposlenost, ustavna i ljudska prava u evropskim društvima nisu poštovani.

"Za jedan dan komemoracije države ignorišu 364 dana ponižavanja, maltretiranja, nasilja i ubistava Roma širom Evrope. Za izgradnju spomen-obeležja postoji 1.000 razaranja romskih domova u evropskim zemljama", navodi Haliti i ukazuje da se antiromsko nasilje legitimiše preko demokratski izabranih ekstremno desničarskih grupa – Jobik u Mađarskoj, Ataka u Bugarskoj, Lega Nord u Italiji, Kotleba u Slovačkoj.

Tvrdi da se u Mađarskoj i Slovačkoj praktikuje segregacija Romske dece u školama i prisilna sterilizacija mladih Romkinja, dok Nemačka prisilno šalje desetine hiljada Roma na Kosovo.

Haliti je podsetio da je Evropski parlament doneo rezoluciju kojom se poziva na priznavanje 2. avgusta kao međunarodnog dana Holokausta nad Romima i napominje da se mora menjati narativ o Holokaustu nad Romima.

"Mi smo još uvek živi da svedočimo, to je zato što smo pokazali izdržljivost i otpor pre, tokom i nakon Holokausta. Te činjenice u velikoj se meri ignorišu u tradicionalnoj istoriografiji, gde se Romi predstavljaju samo kao žrtve", zaključio je Haliti.