24. januar 2023 21:41

Dragiša Mijačić: Formiranje ZSO mora da bude preduslov za bilo kakav sporazum s Prištinom

Izvor: TANJUG

podeli vest

Dragiša Mijačić: Formiranje ZSO mora da bude preduslov za bilo kakav sporazum s Prištinom

Foto: Tanjug TV

BEOGRAD - Nemačko-francuski plan za sporazum o normalizaciji odnosa Srbije i Kosova može da bude okvir za pregovore, ali tek kada ga potpišu obe strane, a za Srbiju glavni uslov za to je formiranje Zajednice srpskih opština (ZSO), naveo je danas koordinator Radne grupe Nacionalnog konventa Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine (NKEU) Dragiša Mijačić.

On je Tanjug istakao da taj plan može da bude novi pregovarački okvir, ali ne u ovom trenutku, već u nekom drugom, kada ga potpišu Beograd i Priština.

 

Dodaje da dokument nije iznenađenje i predstavlja u neku ruku "Briselski sporazum 2".

"Sve ono što nije do kraja ispregovarano 2013. i 2015. godine, obuhvaćeno je ovim planom, ali tu ne spada implicitno prinanje Kosova od Srbije, što nam govori da to nije plan o konačnoj normalizaciji odnosa, već treba da reši pitanja koja su sada na dnevnom redu, pa i u narednih 10 godina, sve dok ne dođe vreme da Srbija i Kosovo uđu u EU", rekao je Mijiačić.

Naglasio je da je osnovni zahtev Beograda formiranje Zajednice srpskih opština.

"Ovo je najbolji i možda poslednji trenutak da to bude urađeno, pa ovaj sporazum ne može biti potpisan dok to ne bude završeno, a bez toga neće biti ni vraćanja Srba u kosovske institucije", naveo je on.

On je napomenuo da je hronologija budućih dešavanja u vezi sa pregovorima takva da je prvi korak formiranje ZSO, pa vraćanje Srba u privremene prištinske institucije i tek onda potpisivanje sporzauma.

"To se očekuje ne pre kraja ove godine ili početka sledeće, ali naravno ukoliko se kosovska strana ne bude slagala sa formiranjem ZSO, imajući u vidu koliko se tome protivila, pa možda taj proces bude odlagan u nedogled, sve dok se ne ispuni taj osnovni uslov", naglasio je Mijačić.

Dodao je da postoji velika borba za formiranje ZSO, ''što vidi više kao borbu američke administracije, nego Srbije''.

"Beograd je nekeko pasivan u tom smlslu, jer smatra da je sve ispregovarano 2013. i 2015. godine, a upravljački tim je napravio statut 2018. godine, pa Srbija želi da taj model bude primenjen", kaže Mijačić.

 

On je u tom smislu apostrofirao izjave američkih zvaničnika, koje je u ponedeljak pohvalio i predsednik Srbije.

"Amerikanci pokušavaju sa različitim društvenim akterima da rade na formrianju ZSO, koja će sagledavati realne potrebe na terenu", reko je on.

Naveo je da se sitauacija takva da treba da bude uvaženo postojanje asimetričnosti severa KiM, koji ima kompaktnu terotriju i oslanja se na Srbiju, dok su južne srpke opštine, takozvane enklave, razbacane po celoj pokrajini.

On je dodao da je dobro i to što formiranje ZSO uslov Prištini za ulazak u evorpske institucije, poput Saveta Evrope, ali i da u nastupajućem pregovačkom procesu moraju da budu zadovoljne obe strane, kako bi sporazum bio obostrano prihvaćen.