23. maj 2024 17:06

Predstavnik Azerbejdžana u UN: Nećemo biti u mogućnosti da glasamo za Rezoluciju

Izvor: TANJUG

podeli vest

Predstavnik Azerbejdžana u UN: Nećemo biti u mogućnosti da glasamo za Rezoluciju

Foto: UN video

NJUJORK - Predstavnik Azerbejdžana u UN izjavio je danas na sednici Generalne skupštine UN na kojoj se raspravlja o rezoluciji o Srebrenici da ta zemlja neće biti u mogućnosti da glasa za predlog tog dokumenta ukoliko bude dat na glasanje.

On je naveo da Azerbejdžan smatra da ovakve odluke moraju biti donete konsenzusom.

"Mi smatramo da, garantujući odgovornost, obezbeđivanje pravde i istine kao i sećanje na žrtve, iziskuju pažljivo planiranje i pripreme i da ti postupci UN sa ovim u vezi bi trebalo da uživaju najširu moguću podršku i da budu usvojeni konsenzusom, kako bi bili više od pomoći pomirenju i uzajamnom razumevanju između naroda i unutar društava", poručio je on.

Dodao je da Azerbejdžan dobro zna koliko su bolne ratne rane i koliko je važna odgovornost da bi se izgradio mir i da bi se postigla pravda.

"Azerbejdžan potvrđuje podršku jedinstvu, nezavisnosti, suverenitetu i teritorijalnom integritetu svih balkanskih država i snažno se protivi bilo kakvom pokušaju mešanja u unutrašnja pitanja država", izjavio je on.

Objasnio je da Azerbejdžan uživa strateško partnerstvo sa balkanskim zemljama, koje se zasniva na bliskim istorijskim vezama, uzajamnom poštovanju i zajedničkom interesu, da pridaje značaj razvoju odnosa i saradnje sa njima i da je generalno zainteresovan za mir, bezbednost i stabilnost u regionu.