23. mart 2023 13:14

Premijer Luksemburga: Bilo bi sjajno da SAD i Kina razgovaraju o mirovnoj inicijativi

Izvor: TANJUG

podeli vest

Premijer Luksemburga: Bilo bi sjajno da SAD i Kina razgovaraju o mirovnoj inicijativi

Foto: AP Photo/Geert Vanden Wijngaert

BRISEL - Luksemburški premijer Ksavie Betel izjavio je danas da bi bilo dobro da SAD i Kina razgovaraju o mirovnoj inicijativi za okončanje rata u Ukrajini.

On je, pred dolazak Evropski samit, rekao da svet ne može da se deli na konkurentske timove, sa Kinom i Rusijom na jednoj strani i SAD i Evropom na drugoj.

On smatra da bi „bilo bi sjajno“ da se američki predsednik Džo Bajden i kineski predsednik Si Đinping sastanu i razgovaraju o zajedničkoj mirovnoj inicijativi.

„To bi prihvatili i ostali“, dodao je on, misleći na Rusiju i Ukrajinu.

Luksemburški premijer je govorio i o zabrani kineske aplikacije TikTok koju evropske države i EU institucije zabranjuju ovih dana zbog strepnje da Kinezi preuzimaju podatke korisnika TikTok-a.

Betel je rekao da će takvu meru preduzeti i Luksemburg ukoliko se ispostavi da postoje dokazi za opravdanu bojazan, rekao je premijer Gzavije Betel.

„Ne zabranjujem TikTok samo zbog toga što je kineski. Ali ako ima

dokaza da postoji nešto, zabraniću to”, rekao je on.

Betel je naveo i da je od Evropske komisije zatražio više informacija o tome zašto je odlučila da suspenduje upotrebu TikToka na telefonima zvaničnika, ali je dodao da „još uvek čeka odgovor“.