2. april 2024 09:21

Evropska komisija: Dobar napredak u projektu podrške ruralnim područjima EU

Izvor: TANJUG

podeli vest

Evropska komisija: Dobar napredak u projektu podrške ruralnim područjima EU

Foto: Shutterstock.com/Quinta, ilustracija

BEOGRAD - Ruralna područja Evropske unije pokrivaju 83 odsto teritorije ove zajednice i skoro svaki treći Evropljanin živi u ruralnom području, a Evropska komisija u svom poslednjem izveštaju navodi da je do sada postignut dobar napredak u okviru "Dugoročne vizije za ruralna područja EU" od 2021. godine.

U izveštaju EK predstavljeno je 30 akcija u okviru ove vizije od kojih je devet već završeno, a predstavljene su i ideje za budući rad.

Kako se navodi, ključna dostignuća dugoročne vizije do danas uključuju pokretanje platforme za revitalizaciju sela, za područja koja se suočavaju sa demografskim i ekonomskim izazovima, zatim započinjanje 60 ruralnih istraživačkih i inovativnih projekata sa budžetom od 253 miliona evra, kao i podrška implementaciji "LEADER" i usmeravanje oko 150 zajednica ka stvaranju pametnih sela kroz namenske aktivnosti umrežavanja.

Među dostignućima ističe se i određivanje ukupno 23,5 milijardi evra u grantovima i zajmovima za nedovoljno pokrivena područja, kao i ažurirana pravila o državnoj pomoći za poboljšanje ruralne povezanosti, kao i unapređenje ruralne mobilnosti i planiranja turizma putem namenske "Evropske mreže ruralne mobilnosti".

Stvaranje savetodavnog čvorišta ruralne energetske zajednice, koje je podržalo 27 ruralnih energetskih zajednica i podrška četiri namenska projekta za pomoć razvoju socijalne ekonomije u ruralnim područjima, takođe su među ključnim dostignućima.

Povećanje dostupnog broja skupova podataka za ruralna područja i pristup relevantnim ruralnim podacima i analizama putem Ruralne opservatorije EU i nove publikacije "Ruralna Evropa" dovelo je do poboljšanja kapaciteta za ruralnu proveru, a u proteklih tri godine značajno je bilo i pokretanje Ruralnog kompleta alata za olakšavanje pristupa finansiranju EU za ruralna područja i optimalnu kombinaciju sa EU finansiranjem za ruralna područja.

Izveštaj naglašava da je snažno angažovanje na nivou država članica, regionalnom i lokalnom nivou od suštinskog značaja za postizanje dobrih rezultata i u tom pogledu, pokretanje Ruralnog pakta 2021. bilo je ključno, sa namenskim upravnim telom, platformom za saradnju i kancelarijom za podršku koja olakšava interakcije i stvara znanje za ruralne zajednice.

Komisija u ovom izveštaju identifikuje akcije u ruralnom akcionom planu EU gde su potrebni dodatni napori i kontinuitet da bi se postigli opšti ciljevi.

Izveštaj predstavlja i ideje i pitanja za razmišljanje o tome kako bi se politike i podrška EU mogle poboljšati u budućnosti.

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen rekla je da su ruralna područja formativni deo evropske ekonomije i kulturne raznolikosti.

"Oni su dom stotinama miliona Evropljana koji tamo žive i rade. Stojimo na njihovoj strani i želimo da ruralna područja Evrope procvetaju. Evropa ulaže u ruralna područja jer su njihove perspektive budućnost Evrope”, rekla je fon der Lajen, navodi se na sajtu EK.

U junu 2021. godine, nakon opsežnih konsultacija, Evropska komisija je postavila dugoročnu viziju za ruralna područja EU do 2040.

Predsednica Ursula fon der Lajen pokrenula je ovu inicijativu 2019. godine, prepoznajući da su ruralna područja ključni deo evropskog identiteta i ekonomski potencijal i da ih treba čuvati i ulagati u njihovu budućnost.

Dugoročna vizija je identifikovala 10 zajedničkih ciljeva i četiri oblasti delovanja ka jačim, povezanim, otpornijim i prosperitetnim ruralnim oblastima do 2040. godine.

Da bi se postigla ovi ciljevi, Komisija se obavezala da će pokrenuti ruralni pakt kako bi mobilisala javne vlasti i zainteresovane strane da deluju na potrebe i težnje stanovnika sela.

Takođe uveden je akcioni plan EU za ruralni razvoj, sa 30 akcija koje će Komisija sprovesti u nizu oblasti politike EU.

Ovaj izveštaj je prvi izveštaj o implementaciji ruralne vizije, i nudi prvi uvid u dosadašnji napredak i razmišljanja o budućim pravcima.