29. novembar 2022 09:20

I treći protest u Podgorici prošao bez Mila Đukanovića

Izvor: TANJUG

podeli vest

I treći protest u Podgorici prošao bez Mila Đukanovića

Foto: TANJUG/RADE PRELIĆ, arhiva

PODGORICA - Ispred zgrade Skupštine Crne Gore u Podgorici je sinoć održan treći protest pod nazivom "Ima nas" u organizaciji opozicionih stranaka okupljenih oko DPS, na kojem se ponovo skandiralo protiv Srbije i Srpske pravoslavne crkve.

Protesti su organizovani protiv usvojenog izmenjenog Zakona o predsedniku i sa zahtevom da se hitno raspišu vanredni parlamentarni izbori u Crnoj Gori.

Lider DPS i šef crnogorske države Milo Đukanović ponovo nije bio prisutan, a ovog puta je izostala i njegova medijska podrška okupljenima.

Na skupu je bila njegova supruga Lidija, koja je, prenose podgorički mediji, na sebi imala prsluk vredan najmanje 4.300 evra, što je 10 minimalnih zarada, kao i sin Blažo Đukanović.

Za razliku od prethodnih okupljanja, prenosi portal podgoričke Adria tv. sinoćnji protest nije bio masovan.

Jedan od govornika bila je i poslanica SDP-a Draginja Vuksanović koja je isticala da je njena majka Srpkinja, ali da i pored toga ona Srpsku pravoslavnu crkvu zove "Crkva Srbije".

Zamerila je i način na koji je ustoličen mitropolit Joanikije na Cetinju u septembru prošle godine.

A onda je poručila da se neće Crnom Gorom upravljati sa, kako je kazala, Dedinja i Terazija.

Ovaj protest bi, piše portal, mogao da bude poslednji s obzirom da je vrlo verovatno da će DPS glasati za jednog sudiju Ustavog suda, te da će sve sporne odluke biti proverene na ovoj sudskoj instanci.

Upravo je ovo bio ključni razlog za protest, kako bi se spečilo „unižavanje“ Ustava, koji će apsolutno biti zaštićen izborom novih sudija 12. decembra.