28. mart 2023 14:48

U Novom Sadu organizovano dobrovoljno davanje krvi uz VR naočare i virtualnu realnost

Izvor: TANJUG

podeli vest

U Novom Sadu organizovano dobrovoljno davanje krvi uz VR naočare i virtualnu realnost

Foto: Naučno-tehnološki park u Novom Sadu

BEOGRAD - Naučno-tehnološki park u Novom Sadu danas je sa Crvenim krstom Srbije, Crvenim Krstom Vojvodine i Zavodom za transfuziju krvi Vojvodine, organizovao nešto drugačije davanje krvi, a svi zainteresovani za donaciju imali su priliku da to učine uz VR naočare i tako izmene pogled na svet u nekoliko minuta.

Okupljeni iz kompanija u NTP-u mogli su da VR naočarama tokom procesa budu na drugoj lokaciji i tako se lakše opuste i budu u mirnijem “svetu”. Ideja je potekla od sa ciljem da se virtualna stvarnost pokaže na delu kada je potrebno umiriti nekog pacijenta, navodi se u saopštenju.

Doktorka Milica Vojnović istakla je da se na ovaj način povećava zainteresovanost i da se poboljšava utisak davanja krvi.

"Odziv je odličan i ovim putem se zahvaljujemo organizatorima i davaocima, jer su velike nestabilnosti sa zalihama krvi i svaka pomoć nam znači. Svaki veći odziv je više nego dobrodošao", rekla je dr Vojnović.

VR naočare nudile su različite segmente - meditaciju, dokumentarac iz Međunarodne svemirske stanice na kojem su davaoci mogli da vide pogled na Zemlju imao je edukativni karakter i treći segment obuhvatio je kenijsku savanu i tako imao za cilj upoznavanje drugih zemalja.

VR tehnologija se najčešće povezuje sa igricama, ali je ona mnogo više od toga, i sve više će postojati alat koji ćemo koristiti za rešavanje određenih stvari. Biće je sve više u industriji, jer ćete tako mnogo brže učiti ljude, jer su oni više vizuelni tipovi i prvo će gledati na VR-u kako se neki uređaj servisira i to primeniti.

Ovakva akcija postaće redovna aktivnost naše inovativne zajednice.

Davaoci mogu donirati krv svakog radnog dana u Zavodu za transfuziju krvi Vojvodine, u Hajduk Veljkovoj 9a, od 7.00 do 19.00 časova.