30. maj 2023 17:26

Hovenijer: Otkazivanje učešća na vežbama Defender Europe je ''prva posledica'' za Prištinu

Izvor: TANJUG

podeli vest

Hovenijer: Otkazivanje učešća na vežbama Defender Europe je ''prva posledica'' za Prištinu

Foto: Shutterstock.com/Aleh Korzun, ilustracija

PRIŠTINA - Ambasador SAD u Prištini Džefri Hovenijer izjavio je danas da je otkazivanje učešća tzv. Kosova na vojnim vežbama ''Defender Europe 2023'', ''prva posledica'' za vladu u Prištini.

''Za Kosovo su ove vežbe završene. Zatražili smo od kosovskog premijera Aljbina Kurtija da odmaһ preduzme korake za deeskalaciju situacije na severu. On nije odgovorio na ove zaһteve. Zato razmatramo šta će biti naše sledeće akcije'', rekao je Hovenijer novinarima u Prištini.

Kako prenosi Koha, on je istakao da Priština nije koordinisala sa SAD akcije koje je preduzela u petak.

PR da povuče policiju, gradonačelnici da ne rade iz zgrada opština

Hovenijer je rekao da SAD imaju dva zaһteva od vlade u Prištini - da ne insistira da albanski gradonačelnici rade iz zgrada opština, kao i da povuče policiju iz zgrada opština na severu KiM.

"Ne razumemo zašto se alternativne lokacije ili druge javne zgrade ne mogu koristiti za obavljanje ovih funkcija", rekao je Hovenijer i dodao da će usvajanje ta dva zahteva pomoći u smanjenju tenzija, prenosi Koha.

''Smatramo da je prisustvo kosovske policije u zgradama, u koje je nasilno ušla, veliki izazov, pa smo zatražili od vlade (u Prištini) da povuče policiju iz ove tri opštinske zgrade'', dodao je ambasador.