26. januar 2023 13:45

Evropska komisija tuži Bugarsku i Slovačku zbog neprimenjivanja zakona o obnovljivoj energiji

Izvor: TANJUG

podeli vest

Evropska komisija tuži Bugarsku i Slovačku zbog neprimenjivanja zakona o obnovljivoj energiji

Foto: Shutterstock.com/Quinta, ilustracija

BRISEL - Evropska komisija odlučila je danas da Bugarsku i Slovačku izvede na Sud pravde Evropske unije sa zahtevom za uvođenje finansijskih sankcija zbog propusta da unese Direktivu EU o obnovljivoj energiji u nacionalno zakonodavstvo.

“Od država članica se zahtevalo da prenesu Direktivu do 30. juna 2021. godine. Komisija je pružala stalnu podršku državama članicama da prenesu pravila, ali Bugarska i Slovačka do sada nisu prenele nijednu meru", saopštila je EK.

Komisija navodi da su Bugarska i Slovačka jedine dve države članice koje nisu prijavile nikakvu meru prenošenja Direktive EU o obnovljivim izvorima energije u nacionalno zakonodavstvo.

"Stoga Komisija upućuje obe države članice na Sud pravde Evropske unije”, saopštila je EK.

Komisija navodi da mora da preduzme zakonske korake kako bi osigurala razvoj obnovljive energije širom EU i smanjila emisije gasova staklene bašte, zavisnost od energije i visoke cene.

Direktiva o obnovljivoj energiji, usvojena 2018. godine, obezbeđuje pravni okvir za razvoj obnovljive energije u sektorima električne energije, grejanja i hlađenja i transportu u EU tokom ove decenije.

Sa ciljem da EU do 2030. godine postigne da 32 odsto energije dobija iz obnovljivih izvora, Komisija donosi mere da bi se osigurala podrška obnovljivoj energiji i da se pojednostave administrativne procedure za projekte obnovljive energije.

Pored toga, Komisija je postavila posebne ciljeve za povećanje udela obnovljivih izvora energije u sektorima grejanja i hlađenja i transporta do 2030. godine, gde je napredak obnovljivih izvora bio sporiji nego u sektoru električne energije.

Obnovljiva energija je ključni element Evropskog zelenog dogovora, kao i centralni stub REPoverEU plana. REPoverEU plan ima za cilj da postiče uštedu energije, da proizvodi čistu energiju i da se diverzifikuju izvori snabdevanja energijom. Plan se zasniva na finansijskim i pravnim merama usmerenim na izgradnju nove infrastrukture i energetskih sistema koji su potrebni Evropi.

Prema članu 258. Ugovora o funkcionisanju EU, ako se država članica ne povinuje obrazloženom mišljenju u roku koji odredi Komisija, onda izvršno telo Unije može izneti predmet pred Sud pravde Evropske unije. Komisija može da potraži da Sud pravde EU uvede finansijske sankcije državama članicama koje nisu ispunile svoju obavezu prenošenja zakonodavnih direktiva u nacionalno zakonodavstvo.