25. maj 2023 11:43

IEA: Investicije u čistu energiju u 2023. znatno veće nego u fosilna goriva

Izvor: TANJUG

podeli vest

IEA: Investicije u čistu energiju u 2023. znatno veće nego u fosilna goriva

Foto: Shutterstock.com/Number1411, ilustracija

PARIZ - U 2023. godini će se i dalje ulagati znatno više u čistu energiju nego u fosilna goriva, procenila je danas Međunarodna agencija za energetiku (IEA).

Prema najnovijem izveštaju IEA, u energiju će u 2023. biti uloženo ukupno 2,8 biliona dolara na globalnom nivou, a od toga će se 1,7 biliona investirati u čistu energiju - električna vozila (EV), nuklearnu energiju, energetske mreže, toplotne pumpe ili goriva sa niskom stopom emisija.

Ostatak novca će biti uložen u ugalj, prirodni gas i naftu.

Godišnja ulaganja u čistu energiju će prema procenama porasti za 24 odsto između 2021. i 2023. godine, dok će u istom periodu investicije u fosilna goriva porasti za 15 odsto.

"Čista energija se brzo razvija - brže nego što mnogi ljudi misle. Za svaki uložen dolar u fosilna goriva se oko 1,7 dolara uloži u čistu energiju. Pre pet godina, ovaj odnos je bio jedan prema jedan", rekao je izvršni direktor IEA Fatih Birol.

IEA upororava da 90 odsto pomenutog rasta ulaganja u čistu energiju dolazi iz razvijenih privreda i Kine, a ova nesrazmera može da izazove nove podele na globalnom nivou ako energetska tranizicija ne bude prihvaćena i u drugim zemljama.