16. maj 2023 11:48

Prvi regionalni kongres pacijentkinja obolelih od raka dojke održava se u Beogradu

Izvor: TANJUG

podeli vest

Prvi regionalni kongres pacijentkinja obolelih od raka dojke održava se u Beogradu

Foto: Tanjug video

BEOGRAD - Više od 150 pacijentkinja iz gotovo 20 udruženja žena sa rakom dojke iz Srbije i regiona okupilo se danas u Beogradu na prvom regionalnom kongresu pacijentkinja obolelih od te vrste karcinoma, od kojeg gotovo svakodnevno umre deset žena.

Kongresu, pod nazivom „Ja to mogu“ prisustvuje i oko 50 lekara iz zemlje i inostranstva koji se bave lečenjem karcinoma dojke i podrškom obolelim ženama.

 

Ovaj kongres, čiji je organizator Udruženje „Žena uz ženu“, ima za cilj da pacijentkinje iz regiona razmene iskustva u oblasti prevencije i skrininga raka dojke, kao i informacije o inovativnom lečenju i podršci, koja je od izuzetnog značaja za sve obolele žene, rekla je za Tanjug predsednica tog udruženja Ana Dornik.

Istakla je da kongresom „Ja to mogu“ žele da pokažu da se region može ujediniti kada je reč o raku dojke i zahvalila lekarima što su nesebično sa pacijentkinjama podelili izazove sa kojima se susreću na putu ka njihovom lečenju.

"Pacijentkinje iz Srbije, Makedonije, Hrvatske, Slovenije, Bosne i Hercegovine su stava da smo u odnosu na prethodnu deceniju dosta odmakli kada je lečenje raka dojke u pitanju i složile se da je saradnja itekako moguća i neophodna. Na ovaj način možemo zajednički da se izborimo za naša prava. Regionalno razumevanje i udruživanje je izuzetno važno", poručila je Dornik.

Rak dojke je najučestalije maligno oboljenje kod žena u Srbiji, a svake godine broj novoobolelih žena se progresivno povećava, a istovremeno, smrtnost od te opake bolesti, se nažalost ne smanjuje.

Dornik je navela da se godišnje rak dojke dijagnostikuje kod 4.500 žena i da predstavlja vodeċi uzrok smrti u poređenju sa drugim malignim bolestima koje pogađaju žene.

"U našoj zemlji rak dojke se u odmaklom stadijumu bolesti otkriva kod veċeg procenta žena u poređenju sa razvijenim zemljama. Iako incidenca karcinoma dojke raste sa životnim dobom 50 odsto žena sa rakom dojke bolest otkriva u životnom dobu od 60 i više godina, dva odsto svih žena koje obolevaju od karcinoma dojke mlađe su od 35 godina, a pet odsto mlađe od 40 godina", rekla je Dornik.

 

Ukazala je da ovi podaci ukazuju na to da svi moraju da budu stalno na oprezu i da se ne zaboravi da je rano otkriven rak dojke izlečiv u velikom broju slučajeva.

Pored Ministarstva zdravlja, Instituta za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut“ i Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje, pacijentkinjama je podršku na otvaranju kongresa putem video linka uputio i profesor onkologije na Univerzitetu Sorbona u Parizu Jozef Gligorov.

Istakao je da je poslednjih 40 godina došlo do velike evolucije u lečenju raka dojke i da je važno znati sve faktore rizika, ali i shvatiti da je skrining raka dojke neophodan, jer omogućava ranu dijagnostiku i samim tim veći broj izlečenih žena.

"Takođe, definicija raka dojke i personalizovana medicina se promenila u poslednjih 30 godina. Sada znamo da imamo tri tipa karcinoma dojke, koje zovemo hormon receptori pozitivni, HER 2 pozitivni i takozvani trostruko negativni", naveo je Gligorov.

Naveo je da za svaki od tih tipova tumora postoje posebne terapije, koje su danas vrlo aktivne i dodao da svakih nekoliko godina imamo evoluciju sa odličnim rezultatima koje omogućavaju da sve više žena bude izlečeno optimalnom terapijom.

Ljiljana Vukota iz Udruženja „Sve za nju“ iz Hrvatske je istakla da je od izuzetne važnosti da se udruženja pacijenata umrežavaju.

"Jako je važno da se poznajemo, prepoznajemo, da vidimo ko šta radi, jer i najbolja i najveća udruženja mogu dobiti ideju od malih udruženja, pogotovu ako se radi o regionalnom samitu", rekla je Vukota.

Prema njenim rečima, kongres želi da pokaže promociju zdravstvene pismenosti samih bolesnika i onih koji ih savetuju.

"Ono što je najvažnije, iz svega ovoga može se izroditi saradnja, ako ništa drugo onda razmena iskustva i podrška jedne drugima, jer mi imamo zajedničke ciljeve bez obzira iz kojeg udruženja dolazimo i iz koje zemlje. Neke zemlje možda imaju bolju listu lekova, u drugim se pacijentkinje na bolji način bore za nove lekove ili bolje medicinske prakse. I zato zaista možemo učiti jedni od drugih", istakla je Vukota.

Dr Simona Borstnar iz Instituta za onkologiju Ljubljane izjavila je da je rak dojke najbrojniji među karcinomima kod žena i u Sloveniji i navela da se u toj zemlji uspešno sprovodi skrining program od 2008. godine.

"Slovenački program skrininga raka dojke je uveden 2008. godine, postepeno se širio kroz Sloveniju i 2017. godine je bio dostupan svim slovenačkim mapiranim ženama", rekla je Borstnar.

Navela je da svake godine bude pozvano oko 140.000 žena i urađeno oko 100.000 skrining mamografija, a da je prosečna stopa učešća za 15 godina bila 75 odsto.

"Svake godine dijagnostikujemo rak dojke kod 600 žena, od čega se 70 odsto slučajeva dijagnostikuje u lokalizovanoj fazi kada je petogodišnje preživljavanje skoro 100 odsto", ukazala je Borstnar.