15. maj 2023 19:30

Zijad Bećirović: Rezultati izbora u Turskoj pokazatelj da građani žele da zadrže prosperitet

Izvor: TANJUG

podeli vest

Zijad Bećirović: Rezultati izbora u Turskoj pokazatelj da građani žele da zadrže prosperitet

Foto: Tanjug video

BEOGRAD - Direktor Međunarodnog Instituta za bliskoistočne i balkanske studije IFIMES Zijad Bećirović ocenio je danas, povodom preliminarnih rezultata izbora u Turskoj, da velika podrška koaliciji koja je okupljena oko Stranke pravde i razvoja (AKP) čiji je lider predsednik te zemlje Redžep Tajip Erdogan, pokazuje da građani žele da zadrže mir, stabilnost i prosperitet.

Bećirović je rekao za Tanjug i da preliminarni rezultati predsedničkih i parlamentarnih izbora u Turskoj pokazuju da građani te zemlje ne žele neizvesnost i eksperimentisanje.

 

"Mislim da su se Turci dosta nagledali neizvesnosti u svom okruženju i radije se odlučuju za ono što je ipak izvesno i sigurno, a ne da ulaze u neke nove eksperimente koji su poprilično nepoznati", rekao je Bećirović.

Na pitanje da li je bilo očekivano da će se održati drugi krug predsedničkih izbora, Bećirović navodi da je to bilo neizbežno zbog broja predsedničkih kandidata u izbornoj trci.

"Mi smo to čak najavili u našoj analizi od 16. aprila ove godine koja je bila posvećena izborima u Turskoj, najavili smo drugi krug i on je bio neizbežan jer su bila četiri kandidata i videli smo da se par dana pre izbora jedan kandidat Muharem Indže se povukao iz izborne trke, ali je ostao na listiću tako da je kod tolikog broja kandidata drugi krug bio neizbežan", naveo je Bećirović.

Odgovarajući na pitanje koliko je opozicioni kandidat Kemal Kiličdaroglu jak protivkandidat Erdoganu, Bećirović kaže da on ima podršku šest stranaka, kao i podršku iz inostranstva, ali da je jak onoliko koliko je Erdogan slab.

"Opozicionu kandidat je čovek koji želi, kako kaže, da vrati demokratiju u Tursku, kao da je sada nema, da ojača veze prema Evropi, ali ta ista Evropa ne želi Tursku u EU, Erdogan je to shvatio. Kiličdaroglu je jak onoliko koliko je slab Erdogan i u politici vas uglavnom mogu pobediti ako vi pokažete određene slabosti", objasnio je Bećirović.

Bećirović je ocenio da bi bilo kakva promena u Turskoj ugrozila regionalni mir i stabilnost, situaciju na Bliskom istoku kao i stabilnost Zapadnog Balkana.

"Zahvaljujući Erdoganu i predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću osigurava se stabilnost na Zapadnom Balkanu. Izbori u Turskoj najvažniji su u ovoj godini i mnogo znače i za stabilnost našeg regiona", naveo je Bećirović.

Prema preliminarnim rezultatima dosadašnji šef države Redžep Tajip Erdogan osvojio je 49,51 odsto, a njegov protivkandidat Kemal Kiličdaroglu 44,8 odsto glasova, dok je Sinan Ogan osvojio 5,17 posto glasova birača.

U Turskoj će u nedelju, 28. maja, biti održan drugi krug predsedničkih izbora pošto nijedan od kandidata u prvom krugu nije dobio više od 50 odsto glasova.