23. mart 2023 16:11

Ambasador Francuske Pjer Košar: Politička hrabrost je potrebna kako bismo išli napred

Izvor: TANJUG

podeli vest

Ambasador Francuske Pjer Košar: Politička hrabrost je potrebna kako bismo išli napred

Foto: Tanjug/video

BEOGRAD - Politička hrabrost je potrebna kako bismo išli dalje, hrabrost kakvu su imali general Šarl de Gol i kancelar Adenauer, koji su prevazišli francusko-nemačko neprijateljstvo posle Drugog svetskog rata, rekao je danas ambasador Francuske u Beogradu Pjer Košar.

Košar je pozdravio učesnike na Drugom beogradskom simpozijumu o nastavi istorije: "Istorija i kultura sećanja Evrope: 60 godina francusko-nemačke saradnje" u organizaciji Francuske ambasade.

 

"Kroz lekcije iz istorije možemo da naučimo, treba unaprediti naše shvatanje istorije i naučiti lekcije, videti iz istorije šta nas zbližava, a ne razdvaja," zaključio je Košar o ulozi francusko-nemačkog sporazuma u postizanju evropskog jedinstva.

Dodao je da je to izazov i za profesore istorije i za diplomate, rukovodioce zemalja i za celo društvo, jer treba prevazići nesuglasice i ići napred.

Na pitanje da li ovaj region može ikada dostići mir kao Francuska i Nemačka, šef Kancelarije Saveta Evrope u Beogradu Tobijas Flesenkemper kaže kako Francuska i Nemačka žive u miru već 80 godina.

 

"Ovaj region je u miru takođe, nema rata, ali naravno potrebno je više vremena kako bi se sagradio dugotrajan mir" odgovorio je Flesenkemper.

Jelisejski sporazum bio je tek 20 godina posle rata, ali po rečima Flesenkempera, ako sagledamo situaciju na Balkanu i bivšoj Jugoslaviji, uočavamo mnogo pozitivnih elemenata ali i mnogo stvari koje su i dalje teške.

"Zato imamo ovakav simpozijum, da bi razgovarali o idejama kako prevazIći poteškoće evropskom saradnjom i evropskim zajedništvom na primeru Francuske i Nemačke" zaključio je Flesenkemper.

"Istorija prijateljstva Francuske i Nemačke i čuvenog Jelisejskog sporazuma jeste revolucija u istoriji Evrope" rekla je Sneška Quaedvlieg-Mihailović, generalna sekretarka organizacije Evropa Nostra.

 

Ona kaže da sporazum pokazuje da, čak i između dve zemlje koje su toliko dugo vodile ratove, ako postoji hrabrosti i političke volje i mukotrpnog rada, ne samo od strane političara i civilnog društva, može se postići mir.

"Organizujemo ove simpozijume u oblasti kulture i edukacije, kako bi približili mlade ljudi ideji da je zajedništvo moguće" rekla je Quaedvlieg-Mihailović.

Po njenim rečima, ovaj skup šalje poruku da je vreme da na ovim prostorima zajednički gledamo u bolju budućnost i da zajednička istorija i kultura koje delimo, budu podloga za istorijsko pomirenje.

"Politička volja za pomirenjem na Balkanu je trenutno nedovoljna i zato ne smemo da dozvolimo da se pitanje pomirenja da u ruke samo političarima" zaključila je ona.

 

Prošlo je 60 godina od kada je, potpisivanjem Jelisejskog sporazuma 22. januara 1963. godine, stvorena osnova za nove francusko-nemačke odnose.

Učesnici Drugog beogradskog simpozijuma o nastavi istorije razgovaraće o nasleđu i ulozi francusko-nemačkog sporazuma u postizanju evropskog jedinstva, i pokušati da identifikuju načine kako da se podstakne multilateralna kulturna saradnja u regionu jugoistočne Evrope.