10. maj 2024 21:59

Hamas: Izrael vratio pregovore na početak izmenama predloga za prekid vatre

Izvor: TANJUG

podeli vest

Hamas: Izrael vratio pregovore na početak izmenama predloga za prekid vatre

Foto: AP Photo/Ramez Habboub

GAZA - Palestinska militantna grupa Hamas saopštila je danas da je Izrael praktično odbacio predlog o prekidu vatre u Pojasu Gaze nakon što je dostavio posrednicima u pregovorima izmene i dopune tog predloga, čime su pregovori vraćeni na sam početak.

Hamas je naveo da će održati konsultacije sa palestinskim frakcijama radi preispitivanja pregovaračke strategije, preneo je Rojters.

Indirektni pregovori između Izraela i Hamasa o sporazumu o prekidu vatre u Pojasu Gaze i oslobađanju talaca izgleda da su prekinuti bez vidljivog napretka, pošto je Hamas saopštio da nema nameru da odustane od predloga koji je Izrael već odbacio, preneo je Tajms of Izrael.

S obzirom na to da su pregovori ponovo u krizi nakon što je ranije ove sedmice izgledalo da su strane blizu sporazuma, Egipat, koji je jedan od posrednika u pregovorima, saopštio je da će i Izrael i Hamas morati da pokažu "fleksibilnost".

Bela kuća: Preostale praznine u sporazumu o Gazi mogu se prevazići

Razgovori licem u lice o sporazumu o prekidu vatre u Gazi za sada su završeni bez dogovora, ali SAD veruju da se preostale praznine mogu prevazići, saopštila je danas Bela kuća.

"Očigledno je da nemamo dogovor i to je za duboko žaljenje", rekao je portparol Bele kuće za nacionalnu bezbednost Džon Kirbi novinarima, preneo je Rojters.

On je kazao da, iako su sastanci licem u lice završeni, "naporno radimo na tome da obe strane budu angažovane u nastavku razgovora, makar samo virtuelno".

"I dalje verujemo da je dogovor moguć", rekao je on.

Axios: Izraelski ratni kabinet odobrio ograničeno proširenje operacije u Rafi

Izraelski ratni kabinet odobrio je "ograničeno proširenje" operacije izraelskih snaga u Rafi na jugu Pojasa Gaze na glasanju u četvrtak uveče, iako je naložio svojim pregovaračima da nastave napore za postizanje sporazuma o oslobađanju talaca, rekli su danas neimenovani izvori za američki sajt Axios.

Dva izvora su navela da izraelska operacija u Rafi neće preći crvene linije koje je odredio američki predsednik Džozef Bajden.

Treći izvor je rekao da se to može videti kao prelazak linija koje je postavio predsednik SAD.

Bajden je upozorio ove sedmice da će obustaviti snabdevanje Izraela oružjem ako izraelska vojska izvrši veliku invaziju na Rafu.

Egipatski zvaničnik: Izrael planira više manjih vojnih operacija u Rafi

Izrael planira da počne više manjih vojnih operacija u gradu Rafa na jugu Gaze, izjavio je neimenovani vojni zvaničnik Egipta za libanski dnevni list Al Akbar.

On je naveo da Izrael tako planira da izbegne nezadovoljstvo Sjedinjenih Američkih Država i međunarodne zajednice kada je reč o invaziji na Rafu, prenosi Tajms of Izrael.

Američki predsednik Džozef Bajden upozorio je ove sedmice da će obustaviti snabdevanje Izraela oružjem ako izraelska vojska izvrši veliku invaziju na Rafu.

Netanijahu je juče, odgovarajući na upozorenje SAD, rekao da će Izrael "ako mora, stajati sam", a danas je izjavio da Izrael "nema izbora osim da uništi Hamas".

GS UN podržala palestinsku kandidaturu za punopravno članstvo u UN

Generalna skupština Ujedinjenih nacija podržala je danas palestinsku kandidaturu za punopravno članstvo u UN.

Generalna skupština UN je Palestinu priznala kao kvalifikovanu za pridruživanje, preporučivši Savetu bezbednosti UN da ponovo povoljno glasa o ovom pitanju.

Glasanje 193-člane Generalne skupštine predstavljalo je globalno ispitivanje podrške palestinskih nastojanja da postanu punopravna članica Ujedinjenih nacija, što je potez kojim bi se efektivno priznala palestinsku državu, nakon što su SAD stavile veto na to u Savetu bezbednosti UN prošlog meseca, preneo je Rojters.

Generalna skupština je usvojila rezoluciju sa 143 glasa za i devet protiv - uključujući SAD i Izrael - dok je 25 zemalja bilo uzdržano.

UN: Ponestaju zalihe u Gazi, doći će do obustave pomoći

Zalihe hrane i goriva u Gazi se smanjuju i ključni prelazi ostaju zatvoreni, što bi moglo da dovede do obustave pomoći stanovništvu palestinske enklave, upozorile su danas UN.

Naglašeno je da će manjak goriva i hrane rezultirati još većom neuhanjenosti, a bolnice će biti zatvorene.

U toku nedelje, humanitarni radnici su podigli uzbunu zbog zatvaranja prelaza Rafa i Kerem Šalom za pomoć i ljude, u sklopu izraelske ofanzive na grad Rafa u južnom delu Pojasa Gaze, gde se nalazi oko 1,4 miliona ljudi.

''U poslednjih pet dana u Gazu je dostavljeno vrlo malo humanitarne pomoći, a nove zalihe goriva nisu dostavljene. Nama je ostalo vrlo malo'', rekao je Hejmiš Jang, viši koordinator UNICEF-a za hitne slučajeve u Pojasu Gaze.