26. maj 2024 14:46

Južna Koreja: Kina da učini više u odgovaranju na nuklearne pretnje Severne Koreje

Izvor: TANJUG

podeli vest

Južna Koreja: Kina da učini više u odgovaranju na nuklearne pretnje Severne Koreje

Foto: South Korea Presidential Office via AP/

SEUL - Predsednik Južne Koreje Jun Suk Jol pozvao je danas na veću ulogu Kine u odgovaranju na nuklearne pretnje Severne Koreje, tokom sastanka sa kineskim premijerom Li Ćangom, a pred sutrašnji trilateralni sastanak sa japanskim premijerom Fumiom Kišidom u Seulu.

Govoreći o nuklearnom programu S. Koreje i njenom produbljivanju odnosa sa Rusijom, Jun je tražio od Kine, kao stalne članice Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija, da doprinese promociji mira na korejanskom poluostrvu, prenosi AP.

Jun i Li su se dogovorili o uspostavljanju kanala za dijalog visokih diplomata Južne Koreje i Kine, kao i o ponovnom započinjanju pregovora o sporazumu o slobodnoj trgovini.

Sutrašnji sastanak je prvi takav trilateralni sastanak od 2019. godine, kada je ta godišnja tradicija prestala zbog pandemije korona virusa.

Analitičari tvrde da J. Koreja i Japan žele bolje odnose sa Kinom jer je ona njihov najveći trgovinski partner, dok ona želi s njima jer veruje da bi dalje jačanje njihove saradnje sa SAD štetilo njenim nacionalnim interesima.