22. mart 2023 13:21

Đorđe Milićević održao onlajn sastanak sa predstavnicima udruženja Srba iz 50 država

Izvor: TANJUG

podeli vest

Đorđe Milićević održao onlajn sastanak sa predstavnicima udruženja Srba iz 50 država

Foto: TANJUG/MBF/ Tomica Bulatović

BEOGRAD - Ministar bez portfelja Đorđe Milićević, zadužen za koordinaciju aktivnosti i mera u oblasti odnosa s dijasporom, održao je danas u prostorijama Pres centra Udruženja novinara Srbije, prvi onlajn radni sastanak sa predstavnicima organizacija Srba u regionu i dijaspori.

To je prvi u nizu sastanaka te vrste, a u planu rada ministarstva je da kroz intenzivniju komunikaciju sa svim krovnim organizacijama iz inostranstva, ali i onima u Srbiji koji se bave pitanjima saradnje i položaja dijaspore, dođemo do još većeg stepena povezivanja i poverenja, saopšteno je iz Ministarstva.

Ministar Milićević je u interaktivnoj komunikaciji sa više od 125 predstavnika udruženja Srba u dijaspori iz preko 50 država, istakao da je strateški cilj Ministarstva očuvanje nacionalnog identiteta našeg naroda u inostranstvu i da asimilacija ne bude na štetu srpskog jezika, kulture i vere.

Posebno je naglasio da naši odnosi moraju biti dvosmerni i da je saradnja ključ svega, obzirom da je pitanje dijaspore nešto na šta mora da se gleda dugoročno.

Jedan od ključnih segmenata je i izgradnja metodologije rada, koja je prilagođena savremenom dobu i koja će moći da funkcioniše i u budućnosti.

Današnji sastanak, bio je inicijalnog karaktera i imao je za cilj da se na konstruktivan način postave temelji i definišu naredni koraci u organizaciji centralnog događaja matice i dijaspore, u susret Vidovdnu, Danu srpske dijaspore.

Za naš kao narod, Vidovdan ima veliku istorijsku simboliku i nesumnjivo je najvažniji datum u kolektivnoj svesti srpskog naroda, jedan od temelja identiteta Srba.

Ministar je najavio i organizovanje letnjih kampova kroz različite teme i interesovanja, od ekologije, sporta, kulturno-umetničkih i drugih kreativnih aktivnosti, kao i bolje upoznavanje sa prirodnim odlikama Srbije.

Namera je da to bude ustaljena praksa i da sve buduće generacije naše dijaspore prođu kroz to. Imamo određene projekte koji su posvećeni boljem povezivanju mladih iz dijaspore sa svojim generacijama u Srbiji, ali i da bolje upoznaju svoju matičnu državu, jer Srbiju da bi voleli morate da je upoznate. kazao je ministar.

Iz tog razloga, navodi, napravili smo plan organizovanja više od 20 letnjih kampova za mlade iz dijaspore i regiona na različitim lokacijama po Srbiji, na više tema, koje planiramo da realizujemo u ovoj godini.

Isto tako, zajedno sa Ministarstvom sporta i ministrom Zoranom Gajićem, dogovorili smo pokretanje nacionalne platforme za razvoj srpskog sporta u dijaspori.

Kroz ovu zajedničku inicijativu dva ministarstva, ali i kroz uključivanje i drugih ministarstva i institucija, cilj nam je i kreiranje programa „sportski ambasadori u dijaspori“. Danas imate razna kulturno-umetnička društva po dijaspori koja okupljaju mlade, organizacije i saveze, ali ovim projektom želimo da pokrenemo i formiranje zajednice sportista, da ih uključimo u diplomatske i privredne aktivnosti Srbije.

Mladi ne smeju, nisu i nikada neće biti zaboravljeni, oni su naša snaga i budućnost, pokretač i kormilar, kazao je Milićević.

Kada su u pitanju mladi ljudi, Vlada Srbije kroz više programa za podršku mladima, pokazuje da su oni visoko na agendi državne politike, kao i što predsednica Vlade Ana Brnabić u okviru panela koji su posvećeni mladima, razgovarajući sa njima, ističe značaj i potrebu da svi koji su se školovali u inostranstvu se vrate, podele i prenesu stečeno znanje u Srbiju.

Za državu je svaki čovek pojednako važan, bio on u Srbiji, ili privremeno ili trajno van granica, a Srbiju gleda kao svoju matičnu državu, kazao je Milićević.

U tom pravcu, u saradnji sa Ministarstvom prosvete, kao koncept očuvanja jezičkog identiteta i kulture, kroz Program onlajn nastave srpskog jezika, omogućili smo da materijal za učenje srpskog jezika i ćiriličnog pisma bude jednako dostupan svima, gde god da žive. Takođe, uz podršku izdavačke kuće „Vulkan“, svi đaci prvaci u odeljenjima dopunske škole dobiće svoj primerak bukvara.

Strateški cilj Ministarstva je očuvanje nacionalnog identiteta našeg naroda u inostranstvu, da asimilacije ne budu na štetu srpskog jezika, kulture i vere, a za to moramo zajedno da radimo i sa organizacijama koje deluju van Srbije. Takođe, pored naših ambasada i Srpske pravoslavne crkve, su od ključnog značaja.

Naši odnosi moraju biti dvosmerni jer ne možemo jedni bez drugih. Saradnja je ključ svega i što češći sastanci i razgovori dovode do jače veze i lakšeg rešavanja problema.

U planu rada Ministarstva je da kroz intenziviraniju komunikaciju sa svim krovnim organizacijama iz inostranstva, ali i onima u Srbiji koje se bave pitanjima saradnje i položaja dijaspore, dođemo do što većeg stepena povezivanja i poverenja.

Predlog je da jednom mesečno održimo onlajn sastanak i redovnom komunikacijom imali bi tačan pregled i realizacije planova za koje smo se dogovorili, ali i ukazivanjem na potencijalne probleme.

Pitanje dijaspore je nešto na šta mora da se gleda dugoročno ukoliko želimo da vratimo naše ljude i zato moramo da napravimo mehanizme koji će imati razraćenu metodologiju rada, koja se prilagodila savremenom dobu i koja može da funkcioniše i u budućnosti, rekao je ministar Đorđe Milićević.