29. decembar 2022 06:54

Lavrov: SAD diplomatskim kanalima prenele da ne žele direktan sukob s Rusijom

Izvor: TANJUG

podeli vest

Lavrov: SAD diplomatskim kanalima prenele da ne žele direktan sukob s Rusijom

Foto: Yuri Kochetkov/Pool Photo via AP

MOSKVA - Sjedinjene Američke Države su diplomatskim kanalima prenele da ne žele i da se neće direktno sukobljavati sa Rusijom, kao i da neće slati vojne stručnjake u Ukrajinu u vezi sa isporukom PVO sistema ''Patriot'', rekao je ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov.

"Upitali smo Amerikance diplomatskim kanalima, koje naša ambasada u SAD još uvek održava, da li odluka da se sistemi Patriot pošalju u Ukrajinu znači da će tamo biti i američki stručnjaci, s obzirom na složenost rada ovih sistema. Opširno nam je objašnjeno da to nije planirano posebno zbog toga što Amerikanci ne žele i neće direktno da se sukobe sa Rusijom", rekao je Lavrov za TASS.

On je dodao da će sistemi ''Patriot'' biti raspoređeni u roku od nekoliko meseci, ali tek nakon što se ukrajinski vojnici upoznaju sa ovom tehnologijom.

Prethodno je ruski predsednik Vladimir Putin poručio da će Rusija uništi sisteme ''Patriot'' ako ih Vašington bude isporučio Kijevu.

On je primetio da je "Patriot'' sličan ruskom PVO sistemu S-300 i istakao da će ruske snage pronaći efikasan "protivotrov" za to oružje.