23. maj 2024 15:45

Premijera predstave "Čovek slon" 25.maja u BDP-u

Izvor: TANJUG

podeli vest

Premijera predstave "Čovek slon"  25.maja u BDP-u

Foto: TANJUG/NEMANJA JOVANOVIĆ

BEOGRAD - Premijera predstave "Čovek slon" u režiji Kokana Mladenovića zakazana je za 25. maj u Beogradskom dramskom pozorištu, najavila je danas autorska ekipa u susretu sa novinarima u BDP-u.

Predstava je bazirana na dokumentarnim podacima i spisima o slučaju Džon Merika koji je rođen sa deformisanim telom i širom sveta poznat kao "Čovek slon".

Bavi se istraživanjem slučajeva odbačenosti i marginalizacije, i na koji način nečiji "drugačiji" izgled može da utiče na poziciju koju ta osoba zauzima u društvu.

Reditelj predstave Kokan Mladenović objasnio je da je centralna priča deformitet jednog društva.

"Čovek slon, osim fizičke raznolikosti poseduje više ljudskih vrednosti. Dobili smo dobru temu i tekst sa aktivizmom za detektovanje različitih problema", rekao je Mladenović i dodao da je ovom predstavom omogućen publici i angažman u estetici.

Predstava napisana prema delovima originalnog dramskog teksta Dimitrija Kokanova "Drama slon: Ogled o problemima reprezentacije u pozorištu" govori o odbacivanju različitih medicinskih stanja od strane "zdravog" društva.

"Saradnja sa Kokanom kao rediteljem zasnovana je na dijalogu i razmeni. Ovo je priča o tretmanu drugosti, o problemu ismevanja svega što je drugačije, reprezentacija medicinskog stanja koje društvo ismeva", kazao je Kokanov i dodao da je poruka predstave kolektivna odgovornost kako postupamo jedni sa drugima.

Glumac Ozren Gabarić koji tumači naslovnu ulogu rekao je da je film povod da se zapitamo šta je Čovek slon ispod svog fizičkog stanja i ko je on zapravo.

"U društvu spektakla gde razne stvari privlače pažnju, ne vidimo suštinu. Kako je to biti posmatran, izložen i ogoljen pred ljudima", objasnio je Gabarić.

Igraju i Mirjana Karanović, Jovo Maksić, Jana Milosavljević, Ivan Tomić, Slađana Vlajović, Aleksandar Jovanović, Milan Kolak, Ivana Nikolić, Ivan Zablaćanski i Bojana Stojković.

Scenograf je Marija Kalabić, kostimograf Aleksandra Pecić Mladenović, kompozitor Irena Popović Dragović, za scenske pokrete zadužena je Andreja Kulešević, a za scenski govor Dejan Sredojević.

O slučaju Čoveka slona postoje romani, biografije, medicinski zapisi i filmovi, a ova predstava će, tokom narednih mesec dana, biti dostupna publici u BDP-u.