23. maj 2024 15:43

Dodik: BiH dovedena u najveću političku krizu iz koje neće izaći

Izvor: TANJUG

podeli vest

Dodik: BiH dovedena u najveću političku krizu iz koje neće izaći

Foto: AP Photo/Armin Durgut

SREBRENICA - Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je danas u Srebrenici da je BiH dovedena u najveću političku krizu iz koje neće izaći.

"Oni koji najviše govore o BiH, zabili su ekser u njen kovčeg. Republika Srpska će braniti nacionalne i narodne interese", rekao je Dodik nakon sednice Vlade Srpske u Srebrenici, kojoj je prisustvovao zajedno sa srpskim ministrima u Savetu ministara.

On je naveo da je Srebrnica odavno politička tema, a da sada, rezolucijom u Generalnoj skupštini UN, žele da nametnu priču o navodnom genocidu i srpskom narodu pripišu kolektivnu odgovornost.

Dodik je podsetio da o ovoj rezoluciji ne postoji odluka ni usaglašen stav Predsedništva BiH, a da se sva pitanja u BiH moraju rešavati konsenzusom.

"Ne želimo da živimo sa onima koji krše Ustav BiH i koji krše strategiju o spoljnoj politici", poručio je predsednik Srpske.

On je istakao da će Srpska sačiniti izveštaj o kršenju Dejtonskog sporazuma, kreirati sporazum o mirnom razdruživanju i uputiti ga Federaciji.

Rekao je da će Vlada zajedno sa lokalnim vlastima, formirati komisiju koja će imati zadatak da utvrdi datum u godini koji će bi obeležavan kao dan žrtava Srebrenice, imajući u vidu i bošnjačke i srpske žrtve na tom prostoru.

Dodik je rekao da je Srebrenica deo Republike Srpske, da se ne stidi ovog mesta u kojem žive časni i pošteni ljudi različitih nacionalnosti.

On je istakao zadovoljstvo činjenicom da je danas u razgovoru sa predstavnicima lokalne vlasti mogao da se uveri da su u Srebrenici skladni međunacionalni odnosi i da nema međunacionalnih problema.

"I ako ih ima, onda se generišu negde sa strane", rekao je Dodik i poručio da Srpska želi da očuva stabilan život za sve Bošnjake koji žive u Srpskoj, posebno u Srebrenici.

"Želimo da osiguramo njihovo pravo na identitet, na veru, da garantujemo slobodu njihovog življenja, rada i u skladu sa Ustavom sva prava koja imaju i drugi", poručio je predsednik Republike Srpske, prenela je RTRS.