23. maj 2024 13:33

Kosovska Mitrovica: Novinari Jedinstva protestovali zbog iseljavanja iz radnih prostorija

Izvor: TANJUG

podeli vest

Kosovska Mitrovica: Novinari Jedinstva protestovali zbog iseljavanja iz radnih prostorija

Foto: TANJUG/STR

KOSOVSKA MITROVICA  - Zaposleni u dnevnom listu "Jedinstvo" protestovali su danas i održali kolegijum na otvorenom u Kosovskoj Mitrovici, zbog iseljavanja lista iz prostorija u kojima rade.

Početkom maja zaposlenima je rečeno da treba da se isele iz prostorija u severnom delu Kosovske Mitrovice jer su te prostorije prodate privatnoj kompaniji.

Direktorka "Jedinstva" Rada Komazec izjavila je da su zaposleni u listu bili primorani na protest.

"Jedinstvo kao da ima sudbinu da se uvek bori za opstanak na svojoj zemlji. Naš list deli sudbinu svog naroda. On je čuvar jezika, pisma kulture, srpskog identiteta. Naši novinari su saglasni da izdržimo, rade u kućnoj atmosferi, ali mi alternativu nemamo. Sutra će na istom mestu biti kolegijum", rekla je Komazec za tv Most.

Rekla je i da im je navodni novi vlasnik prostorija rekao da se isele do sutra do 10, kao i da su predstavnici Kfora dolazili da zakažu sastanak sa predstavnicima lista.

Generalni sekretar UNS-a Nino Brajović rekao je da je nestvarno da se Jedinstvo iseljava usmenim nalogom i pretnjama.

"Sa tim ne možemo da se mirimo. Redakcija mora da ima svoj prostor i da bude iseljena nekim mehanizmom pravnog sistema, a ne pretnjama", rekao je Brajović novinarima.

List "Jedinstvo" je jedini srpski štampani list na Kosovu i Metohiji, i do sredine 1999. godine imao je sedište u Domu štampe u Prištini, odakle su izbačeni, a u zgradu je smešteno nekoliko ministarstava privremenih institucija. 

Od tada se redakcija lista nalazi u Kosovskoj Mitrovici.