23. maj 2024 14:51

Ministar Selaković prisustvovao otvaranju Muzeja hrama Vaznesenja Gospodnjeg u Čačku

Izvor: TANJUG

podeli vest

Ministar Selaković prisustvovao otvaranju Muzeja hrama Vaznesenja Gospodnjeg u Čačku

Foto: TANJUG/SAVA RADOVANOVIĆ

BEOGRAD - Ministar kulture Nikola Selaković istakao je na svečanom otvaranju Muzeja hrama Vaznesenja Gospodnjeg da postavka pokazuje jednu bogatu izložbu ne samo Srpske pravoslavne crkve u Čačku, već i istoriju ovog grada nakon obnove naše državnosti u 19. veku, saopštili su iz Ministarstva kulture.

Ministar je ukazao da je Srpska pravoslavna crkva baštinila i sačuvala sve što se u novootvorenom Muzeju vidi, a da Hram Vaznesenja Gospodnjeg nesumnjivo predstavlja srce Čačka koje je davalo impuls njegovom razvoju kroz vekove.

"Koliko je ovaj Hram bio značajan govori činjenica da se našao prvi na ataku viševekovnih okupatora i da je dva puta pretvaran u bogomolju drugovercima. Ipak, ta istorija je prilično bogata, ali kroz ovu izložbu mi možemo ozbiljno da sagledamo i ulogu Srpske pravoslavne crkve, kako u izgradnji, očuvanju i unapređenju duhovnosti našeg naroda, tako i u očuvanju kulturne baštine srpskog naroda ovoga kraja", naglasio je Selaković.

Selaković je dodao da svako ko tvrdi da je Srpska pravoslavna crkva gušila ili sputavala razvoj kulture treba da poseti sve njene muzeje - od Muzeja SPC u Beogradu do ovog novootvorenog u Čačku i da se uveri u suprotno.

"Ovde je samo delić, čak i manji od vrha ledenog brega onoga što smo uspeli kroz vekove da sačuvamo zahvaljujući našoj Srpskoj pravoslavnoj crkvi. Ovo je dobrim delom zasluga odlične saradnje Srpske pravoslavne crkve, Grada Čačka i Ministarstva kulture. Čačanima želim da što češće budu u prilici da uživaju u obilasku izložbe, zato što ona svedoči i o duhovnosti, i o istoriji, i o sjaju vašeg i našeg predivnog čačanskog kraja", rekao je Nikola Selaković.

Ministar se osvrnuo i na aktuelnosti u Njujorku i rekao da na današnji dan pokušaja da nam na Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija utisnu žig genocidnog naroda, mi otvaramo Muzej i pokazujemo da smo slobodarski narod, obrazovan narod, saobrazovni i kulturan narod.

Selaković je ukazao i da su se zvona u pravoslavnim hramovima danas oglasila na uzbunu čitavom rodu srpskom ističući da ćemo uzdignute glave i dostojanstveno nastaviti da koračamo i da nećemo odustati da se borimo za očuvanje svoje časti i dostojanstva - za naše Kosovo i Metohiju, za našu Republiku Srpsku, za istinu i pravdu.

"To smo činili tokom čitave svoje istorije i nisu uspeli da nas unište i da nas razbaštine. Dokaz je upravo i ova izložba na kojoj smo danas", naglasio je Selaković čestitajući sveštenstvu Hrama Vaznesenja Gospodnjeg i autorima postavke.