28. mart 2023 13:54

Predsednica Grčke: Evropska perspektiva Zapadnog Balkana je strateški prioritet naše zemlje

Izvor: TANJUG

podeli vest

Predsednica Grčke: Evropska perspektiva Zapadnog Balkana je strateški prioritet naše zemlje

Foto: TANJUG/ZORAN ŽESTIĆ

BEOGRAD - Evropska perspektiva Zapadnog Balkana predstavlja strateški prioritet Grčke, poručila je danas predsednica Grčke Katerina Sakelaropulu nakon sastanka sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem u Beogradu.

"Kao što sam istakla predsedniku Vučiću na tet-a-tet sastanku, evropska perspektiva Zapadnog Balkana predstavlja strateški prioritet naše zemlje", rekla je Sakelaropulu na konferenciji za novinare odgovarajući na pitanje koja bi, u današnjem geopolitičkom kontekstu, bila dodatna vrednost koja bi pomogla Zapadnom Balkanu u odnosu na položaj prema EU.

Naglasila je da Atina smatra da je Zapadni Balkan deo Evrope.

"Proširenje, uz priključivanje Zapadnog Balkana EU, obezbediće mir i bezbednost ovom području i sprečiće kretanje odnosno uticaj trećih strana koje imaju želju da intervenišu na ovom području. Mi imamo višestruku korist kako u odnosu na te zemlje koje se nalaze na području Zapadnog Balkana, tako i vezano za budućnost EU", poručila je grčka predsednica.

Pritisci postoje, ali pozicija Grčke oko Kosova ostaje nepromenjena

Sakelaropulu je zjavila da pozicija Grčke oko nepriznavanja nezavisnosti tzv. Kosova ostaje nepromenjena i da Grčka dosledno primenjuje konstruktivnu politiku čiji je cilj da obezbedi mir i stabilnost na Zapadnom Balkanu.

Ona je to rekla nakon razgovora sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, odgovarajući na pitanje novinara da li je promenjen stav Grčke oko nezavisnosti Kosova i da li su sada pojačani pritisci sa Zapada na Grčku da prizna nezavisnost.

"Podsećam da je naš strateški cilj priključenje čitavog Zapadnog Balkana Evropskoj uniji. Grčka je spremna da pruži podršku Beogradu i Prištini u primeni dogovorenog u Ohridu, odnosno implentacionog aneksa", rekla je ona.