23. maj 2024 13:55

Jelena Begović predsedavala, kao prva žena predsedavajući, na 30. zasedanju ICGEB u Trstu

Izvor: TANJUG

podeli vest

Jelena Begović predsedavala, kao prva žena predsedavajući, na 30. zasedanju ICGEB u Trstu

Foto: TANJUG/JADRANKA ILIĆ

TRST - Ministarka nauke, tehnološkog razvoja i inovacija Jelena Begović predsedavala je, kao prva žena predsedavajući, na 30. zasedanju Odbora guvernera Međunarodnog centra za genetičko inženjerstvo i biotehnologiju (ICGEB) u Trstu i tom prilikom poručila da je privilegovana prilikom da se obrati na tako uglednoj skupštini koja predstavlja 69 zemalja.

Begović je istakla da Međunarodni centar za genetičko inženjerstvo i biotehnologiju predstavlja organizaciju koja stoji na čelu naučnih inovacija rešavajući neke od, kako je rekla, najhitnijih izazova našeg vremena.

"Od borbe protiv zaraznih bolesti do obezbeđivanja prehrambene sigurnosti i održivih energetskih rešenja. Rad koji ICGEB obavlja prevazilazi granice, politiku i kulture, odražavajući univerzalnu posvećenost poboljšanju kvaliteta života ljudi širom sveta", navela je ona i dodala da joj je izuzetna čast što je ina priliku da govori kao novoimenovana predsednica Odbora guvernera Međunarodnog centra za genetičko inženjerstvo i biotehnologiju.

Zahvalila je na poverenju koje su ukazali i navela da se smatra privilegovanom zbog mogućnosti da govori na, kako je rekla, tako uglednoj skupštini koja predstavlja 69 zemalja, od kojih svaka doprinosi zajedničkoj misiji unapređenja biotehnologije za dobrobit celog čovečanstva i članovima Odbora guvernera ukazala na značaj usvajanja Rezolucije o međunarodnoj deceniji nauka za održivi razvoj 2024-2033.

"Suočavamo se sa mnogim izazovima, od novih bolesti do klimatskih promena, ali sam uverena da zajedno, sa našim udruženim znanjem i posvećenošću, možemo pretvoriti ove izazove u prilike. Naš uspeh neće biti meren samo naučnim dostignućima, već i opipljivim poboljšanjima u životima onih kojima služimo kroz razvoj inovacija i prenos tehnologije", rekla je resorna ministarka.

Begović je prisutne informisala da su, u avgustu 2023. godine, na inicijativu Srbije zajedno sa Argentinom, Kubom, Ekvatorijalnom Gvinejom, Gvatemalom, Hondurasom, Mađarskom, Španijom, Južnom Afrikom i Vijetnamom, a podržano od strane još 48 zemalja, Ujedinjene nacije usvojile Rezoluciju o međunarodnoj deceniji nauka za održivi razvoj 2024-2033.

"Rezolucijom će rukovoditi UNESCO, a ovo može biti velika prilika za ICGEB i sve države članice, povezane centre, istraživače da pokažu kako međunarodna saradnja u oblasti biotehnologije može pomoći u ostvarivanju različitih Ciljeva održivog razvoja, od iskorenjivanja gladi i smanjenja siromaštva do čiste zemlje, vode, svima dostupnog obrazovanja i inovacija", navela je.

Međunarodni Centar za genetičko inženjerstvo i biotehnologiju (International Centre for Genetic Engineering and Biotechnology - ICGEB) je međuvladina organizacija sa više od 65 država članica koja je osnovana 1983. godine. ICGEB u svojim laboratorijama sprovodi napredna istraživanja, dodeljuje stipendije studentima doktorskih studija i istraživačima u cilju razvijanja istraživačkih veština, organizuje i finansira skupove i radionice o važnim temama, podržava istraživače u državama članicama kroz finansiranje projekata i mnoge druge aktivnosti iz svoje oblasti.