23. maj 2024 17:18

Žigmanov: Kultura Roma u Srbiji živa, vidljiva, bogata, pluralna, vredna i važna

Izvor: TANJUG

podeli vest

Žigmanov: Kultura Roma u Srbiji živa, vidljiva, bogata, pluralna, vredna i važna

Foto: TANJUG/STRAHINJA AĆIMOVIĆ

BEOGRAD - Ministar za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog Tomislav Žigmanov istakao je danas u Beogradu, na otvaranju 14. sastanka SKGO Mreže za romska pitanja da je u multikulturalnom mozaiku Srbije, kultura Roma živa, vidljiva, bogata, pluralna, vredna i važna.

Žigmanov je ocenio da ju kultura, uz obrazovanje, jedan od najvažnijih resursa za očuvanje i razvoj identiteta jedne zajednice, saopštilo je resorno ministarstvo.

„Republika Srbija je, svojim zakonodavnim okvirom i politikama, posvećena očuvanju i razvoju kultura svih nacionalnih zajednica, pa tako i romske zajednice“, naglasio je ministar.

On je podvukao da se pružanjem podrške, od lokalnih pa do nacionalnog nivoa, stvaraju pretpostavke kako bi se čuvala baština, afirmisalo kulturno stvaralaštvo romske nacionalne manjine i isto prezentovalo javnosti.

Skupu su prisustvovali i predsednik Nacionalnog saveta romske nacionalne manjine Dalibor Nakić, predstavnica Delegacije Evropske unije Mirjana Maksimović i generalni sekretar Stalne konferencije gradova i opština Nikola Tarbuk.

Održana su dva panela: „Kultura, vrednost jednog naroda“, i „Kultura stub razvoja“, na kojima su govorili istaknuti romski umetnici i kulturni delatnici.