23. maj 2024 21:37

Savić: Srpska diplomatija pokazala svoju snagu u UN

Izvor: TANJUG

podeli vest

Savić: Srpska diplomatija pokazala svoju snagu u UN

Foto: Tanjug/video

BEOGRAD - Advokat Predrag Savić izjavio je da je ono što je Srbija danas uradila u Generalnoj skupštini UN, kada se glasalo o rezoluciji o Srebrenici, šablon kako se treba braniti i na koji način treba braniti svoja prava, dostojanstvo i slobode i da je srpska diplomatija pokazala svoju snagu.

Savić je Tanjugu rekao da je jadna ta deklaracija i da je jadna ta istina kad se nameće preglasavanjem, kada se uz pritiske i pretnje dolazi do istine i do rezolucije.

"Nema tu ni pravde, ni pomirenja. Činjenica je da je 87 zemalja bilo uzdržano i protiv, da još 19 nije glasalo, znači negde 105,106 zemalja je bilo protiv ove rezolucije. Diplomatske igre podrazumevaju da kada dođe do glasanja, mnogi pobegnu u hodnike. Tri zemlje nisu imale pravo glasa jer ne plaćaju članarinu, ali mislim da ih je 19 bilo van. 105 ili 106 zemalja je reklo ne pored svih pritisaka", rekao je Savić.

On smatra da je rezolucija negacija istine.

"Ona je nešto što ostaje kao stvar koja uvek može da se osporava jer je izglasana sa 42, 43 odsto glasova stranih članica Skupštine UN", rekao je Savić.

Kako smatra, ta rezolucija ima mnogo skrivenih potencijala i ideja da se ostvari.

"Jedna od tih ideja je da se spreči naučna rasprava sada o odlukama i istraživačko novinarstvo o odlukama Haškog tribunala koji se je pokazao kao potpurni promašanj. Niti je doveo do pomirenja, sva tri cilja nije u regionu ostvario", rekao je Savić.

On kaže da je rezolucija nepoštovanje žrtava i da je to jasno bilo i svim koji su bili uzdržani ili su glasali protiv.

"I onaj panel jučerašnji u UN koja je organizovala naša misija pokazao je koji je stepen stradanja Srba i da srpske žrtve u Bosni niko ne priznaje i niko ne računa. E to je tragedija i to je selektivnost koja boli", rekao je Savić.

On je istakao da je moglo da bude mnogo gore prilikom glasanja o rezoluciji.

"U startu je izgledalo da će 120 zemalja biti za rezoluciju. 30 članica NATO-a, 30 još zemalja koje su s njima u partnerskim odnosima, 57 zemalja Arapske lige i još 3 pridružene članice. Znači, već 120 zemalja je u startu izgledalo da će biti za ovu rezoluciju. To pokazuje da je metoda, da je način borbe srpske diplomatije bio izuzetno hrabar, dobro osmišljen i da je imao efektivnu moć", naveo je Savić.