24. maj 2024 17:22

Bertolini u Leskovcu: Obrazovanje i zaštita životne sredine najvažniji aspekti za razvoj društva

Izvor: TANJUG

podeli vest

Bertolini u Leskovcu: Obrazovanje i zaštita životne sredine najvažniji aspekti za razvoj društva

Foto: TANJUG/EU info centar

LESKOVAC - Šef Odeljenja za saradnju Delegacije Evropske unije u Srbiji Nikola Bertolini danas je u Leskovcu obišao projekte koje je EU podržala kako bi se unapredili uslovi za obrazovanje dece i turistička ponudu grada i tom prilikom poručio da su obrazovanje i zaštita životne sredine dva najvažnija aspekta za razvoj društva.

Ovi projekti sprovedeni su preko programa prekogranične saradnje Srbija - Severena Makedonija i EU PRO Plus koji se realizuju u saradnji sa Ministarstvom za evropske integracije.

Bertolini je obišao Osnovnu školu "Bora Stanković" u Guberevcu koju pohađa više od 200 đaka a koja je energetski sanirana uz podršku EU preko programa EU PRO Plus i tom prilikom naveo da se podrškom ovakvim projektima stvaraju bolji uslovi za decu i za obrazovanje.

"U ovom cilju računamo na podršku svih, a posebno cenimo ulogu obrazovnih institucija kao što su ove u Leskovcu. Kroz kvalitetne projekte, nastojimo da približimo Leskovac Evropskoj uniji, osiguravajući tako bolju budućnost za našu decu jer samo ujedinjeni možemo ostvariti te ciljeve", rekao je on.

Gradonačelnik Leskovca Goran Cvetanović je podsetio da je uz podršku Evropske unije realizovano niz projekata u oblastima obrazovanja, kulture, zdravstva i zaštite životne sredine. Naglasio je da će, uz dalju podršku kroz program EU PRO Plus, uskoro započeti dva nova projekta fokusirana na upravljanje otpadom i rekultivaciju zatvorene deponije Brst.

"Saradnja sa EU ne temelji se samo na materijalnim resursima, već i na razmeni znanja, ideja i iskustava. Otvoreni smo za nove ideje i partnerstva, jer verujemo da samo zajedno sa Evropom kao partnerom možemo ostvariti velike ciljeve", rekao je on i dodao da su već postavljeni čvrsti temelji za buduće projekte.

Bertolini i Cvetanović su u Leskovcu obišli i studentski hostel u Vučju koji je opremljen kroz projekat Programa prekogranične saradnje Srbija - Severna Makedonija "Ruralni turizam - nova perspektiva mobilnosti mladih".

Bertolini je naveo da je taj projekat usmeren na mlade koji su budućnost Evrope, Srbije i Severne Makedonije.

"A u budućnosti svi treba da se okrenemo ruralnom turizmu, priorodnim lepotama i zdravoj hrani", rekao je on.

Cvetanović je rekao da uz podršku Evropske unije i trud obe škole Vučje sada ima studentski hostel i da će ta značajna investicija od 200.000 doprineti razvoju našeg obrazovnog sistema.

"Naš zadatak je da nastavimo da ulažemo u obrazovanje i razvoj mladih jer su oni i budućnost našeg grada i naše zemlje a ovaj hostel može da postane mesto gde će rađati nove ideje, stvarati prijateljstva i graditi bolja budućnost za sve nas ", rekao je Cvetanović.