23. maj 2024 14:11

Ukrajinski ministar finansija: Državi fali pet milijardi dolara za vojne troškove

Izvor: TANJUG

podeli vest

Ukrajinski ministar finansija: Državi fali pet milijardi dolara za vojne troškove

Foto: via AP/Iryna Rybakova

KIJEV) - Državnom budžetu Ukrajine nedostaje 5 milijardi dolara potrebnih za vojne troškove, rekao je danas ministar finansija Sergej Marčenko u intervjuu za radio Hromadske.

Prema njegovim rečima, nakon što su SAD usvojile dugo očekivani paket pomoći od 61 milijardu dolara, nova sredstva pokrivaju socijalne i humanitarne troškove Ukrajine.

''U praksi imamo veliki fiskalni problem, nerešeno pitanje vojnih rashoda“, tvrdi on.

Ukrajina je u proteklih šest meseci dobila minimalnu vojnu pomoć od partnera, što je, prema rečima ministra, opteretilo budžet u smislu dodatnih vojnih izdataka, prenosi Kijev indipendent.

''U ovom trenutku mislim da možemo da govorimo o cifri od oko 5 milijardi dolara. Razmišljamo o tome kako ćemo deficit pokriti u bliskoj budućnosti“, napomenuo je ministar.

Kako je u aprilu rekao ministar strateške industrije Aleksandar Kamiši, odbrambeni budžet Ukrajine od 40 milijardi dolara za ovu godinu uključuje 6 milijardi dolara za nabavku oružja.

Kijev je krajem marta dobio kredit Svetske banke od 1,5 milijardi dolara.

Privatno finansiranje Svetske banke planira da uloži 1,9 milijardi dolara u projekte u Ukrajini u narednih 18 meseci, preneo je Rojters u aprilu.