23. maj 2024 18:23

Vodeći kandidati za predsednika EK u načelu za proširenje, Gozi: Otvoriti EU za Zapadni Balkan

Izvor: TANJUG

podeli vest

Vodeći kandidati za predsednika EK u načelu za proširenje, Gozi: Otvoriti EU za Zapadni Balkan

Foto: Shutterstock.com/artjazz, ilustracija

BRISEL - Vodeći kandidati za predsednika Evropske komisije Obnovimo Evropu sada, Partije evropske levice i Evropske zelene stranke Sandro Gozi, Valter Bajer i Teri Rajntke tokom današnje predizborne "Evrovizijske debate" u Briselu u načelu su podržali proširenje Evropske unije.

Kandidat Obnovimo Evropu sada Sandro Gozi založio se za otvaranje EU prema Zapadnom Balkanu i Ukrajini, ali je istakao da je proširenje nemoguće bez određenih reformi, poput reforme budžeta i ugovora EU.

On je tokom debate, na pitanje o uticaju proširenja ne evropsku ekonomiju i da li treba ubrzati ili usporiti trenutni proces pristupanja EU, istakao da je reč o istorijskom pitanju.

"To je istorija, a istorija je zabeležila da smo osmislili evropski projekat za sve ljude na kontinentu, ne samo za nekolicinu srećnih. Bilo nas je šest na početku jer smo bili jedine demokratije, jedini koje su mogli da naprave ovaj izbor, ali danas, naravno da želimo da ujedinimo kontinent. Naravno da želimo da otvorimo Uniju za našu ukrajinsku braću i sestre i za prijatelje sa Zapadnog Balkana", rekao je Gozi.

Međutim, kako je podvukao, proširenje je nemoguće bez reformi.

"Nemoguće je proširiti se bez reforme, bez reforme ugovora, bez reforme budžeta. Jasno je da moramo da preispitamo i da povećamo budžet za kohezionu politiku, da povećamo budžet za zajedničku poljoprivrednu politiku. Jasno je da moramo da odgovorimo 'da' istoriji, ali naši građani ne mogu da plate cenu. Tako da moramo da ponovo razmislimo o softveru Evrope da bismo mogli da ujedinimo kontinent", ocenio je Gozi.

Valter Bajer iz Partije evropske levice rekao je da se njegova stranka u načelu zalaže za proširenje i da ne vidi EU "kao zatvorenu radnju".

On je dodao da je Partija evropske levice za proširenje, ali uz poštovanje prava radnika i rada, demokratije i ljudskih prava.

"Smatramo da bi proširenje trebalo da bude od koristi interesima radnika u zemljama koje apliciraju za članstvo i radnih ljudi, posebno radnika, medicinskih sestara, poljoprivrednika u zemljama članicama EU", rekao je on.

Teri Rajntke iz Evropske zelene stranke izrazila je nadu da će uskoro doći do još jednog kruga proširenja EU, ali je istakla da je potrebno da se poboljša način na koji se donose odluke u EU.

"Radi toga treba da prekinemo jednoglasnost. Moramo da ojačamo Evropski parlament i izvršimo institucionalnu reformu kako bismo EU prilagodili narednim decenijama i vekovima", poručila je Rajntke.

Pet vodećih kandidata za predsednika Evropske komisije učestvovalo je danas u predizbornoj debati u Briselu, tokom koje su raspravljali o ekonomiji i radnim mestima, odbrani i bezbednosti, klimi i životnoj sredini, demokratiji i liderstvu, migracijama i granicama, inovacijama i tehnologiji.

U takozvanoj "Evrovizijskoj debati", koju je organizovala Evropska radiodifuzna unija, učestvovali su aktuelna predsednica Evropske komisija i kandidatkinja Evropske narodne stranke (EPP) Ursula fon der Lajen, kandidat Partije evropskih socijalista Nikolas Šmit, Valter Bajer iz Partije evropske levice, Sandro Goci iz Obnovimo Evropu sada i Teri Rajntke iz Evropske zelene stranke.

Stranka Evropskih konzervativaca i reformatora, čiji je jedan od najistaknutijih članova italijanska premijerka Đorđa Meloni, i grupacija stranaka desnice i ekstremne desnice Identitet i demokratija odlučili da ne predlože vodeće kandidate za predsednika EK zbog čega, prema pravilima Evropske radiodifuzne unije, nisu mogli da učestvuju u debati.