23. maj 2024 18:40

Francuska policija uhapsila čoveka zbog planiranog napada na olimpijski plamen

Izvor: TANJUG

podeli vest

Francuska policija uhapsila čoveka zbog planiranog napada na olimpijski plamen

Foto: shutterstock.com/Fotosr52, ilustracija

BORDO - Francuska policija uhapsila je muškarca zbog sumnje da je planirao napad na štafetu olimpijskog plamena u Bordou, saopštio je danas francuski ministar unutrašnjih poslova Žerald Darmanen.

On nije izneo detalje, ali je pohvalio rad policije na obezbeđenju štafete, prenosi BBC.

Tužioci su rekli da je osumnjičeni napisao uznemirujuću poruku koja bi "mogla da odgovara veličanju zločina", a optuženi je spomenuo i masovno ubistvo koje se dogodilo deceniju ranije u SAD.

Olimpijski plamen stigao je u Marsej ranije ovog meseca, uoči letnjih Igara u Parizu koje počinju 26. jula.

Očekivalo se da olimpijski plamen stigne u Bordo kasnije danas, nakon celodnevnih događaja koji su obeležili njegov prolazak kroz okolinu.

Tužilac Bordoa Frederik Porteri rekao je da je pokrenuta istraga kao odgovor na onlajn poruku koja se odnosila na ubistvo šest osoba pre tačno 10 godina na Ajla Visti u Kaliforniji.

Mediji su izvestili da se objava odnosi na ubicu u Ajla Visti, Eliota Rodžera koji je izrazito mizogin.

Tužilac je rekao da je policija tada identifikovala osumnjičenog, po imenu Aleks G, koji je uhapšen u utorak.

Istaknuto je da osumnjičeni nije imao krivični dosije, ali je tokom pretresa njegove kuće zaplenjen revolver sa gumenim kuglicama, nekoliko mobilnih telefona i kompjuter.

Osumnjičeni, navodno psihički nestabilan, je u pritvoru priznao da je ''razmatrao delo bez određene lokacije“ na umu , ali nije pominjao štafetu olimpijskog plamena.

Olimpijski plamen je na početku puta dugačkog 12.000 kilometara oko kontinentalne Francuske i njenih prekomorskih teritorija.

Stručnjaci za borbu protiv bespilotnih letelica pridružili su se policiji u pažljivom praćenju njenog putovanja.

Plamen je trebalo da stigne do pacifičke teritorije Nove Kaledonije, ali su neredi u proteklih 10 dana naveli organizatore da otkažu tu deonicu rute.