23. maj 2024 18:56

Meksiko, Sveti Vinsent i Grenadini, Tajland uzdržani na glasanju u UN

Izvor: TANJUG

podeli vest

Meksiko, Sveti Vinsent i Grenadini, Tajland uzdržani na glasanju u UN

Foto: Shutterstock.com/mblsouza, ilustracija

NJUJORK - Predstavnik Meksika rekao je danas na sednici Generalne Skupštine UN da su oni bili uzdržani povodom rezolucije o Srebrenici i izrazio žaljenje što je ovako osetljiva tema izneta na glasanje i što nije bila rezultat konsenzusa.

"Takođe nam je žao što nacrt rezolucije nije praćen prikladnim procesom inkluzivnih konsultacija naročito sa zemljama u regionu Balkana.

Zabinuti smo zato što inicijativa ne uživa punu podršku tripartitnog predsedništva BiH", rekao je predstavnik Meksika.

On je naveo da ta zemlja priznaje rešenja koje je doneo Međunarodni sud pravde i Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju kao i da Meksiko odbacuje poricanje genocida ili veličanje zločinaca, a da je Srebrenica podsetnik da se genocid "ne dešava preko noći".

Sveti Vinsent i Grenadini su bili uzdržani kada je reč o rezoluciji o Srebrenici, rekla je njhova predstavnica na sednici Generelane skupštine UN.

"Mi priznajemo da su ratna razaranja u Jugoslaviji, uključujući ovo u Srebrenici, kao što je priznao Međunarodni sud teške stvari. Balkanski region i dalje pati od posledica ovoga. Sveti Vincent i Grenadini su zabrinuti zbog nedostatka inkluzivnosti u samom procesu koji se desio tokom stvaranja ove rezolucije i ne mislimo da će to doprineti pomirenju", rekla je njihova predstavnica.

Predstavnik Tajlanda izjavio je da je Tajland odlučio da bude uzdržan prilikom glasanja o rezoluciji o Srebrenici jer smatra da rezolucija po tako veoma važnom pitanju treba da bude usvojena konsenzusom, kao što je bila praksa i u prošlosti.

On je rekao da se njegova zemlja pridružuje međunarodnoj zajednici u stavu da se činjenje genocida predstavlja najužasnije zločine i kršenje ljudskih prava zato što ugrožava mir i bezbednost među narodima.

Predstavnik Tajlanda rekao je da priznaju odluke Međunarodnog suda za bivšu Jugoslaviju i Međunarodnog rezidualnog mehanizma za krivične sudove i Međunarodni sud pravde i potvrdio protivljenje nekažnjavanju genocida.

Predstavnik Tunisa rekao je da je ta zemlja glasala za rezoluciju o Srebrenici iz njihovog uverenja i poštovanja principa međunarodnog prava i humanitarnog prava i dodao da rezolucija mora da bude faktor ka promovisanju pomirenja i mira u regionu Balkana.

Pakistan i Saudijska Arabija su glasale za rezoluciju o Srebrenici rekli su njihovi predstavnici.

Predstavnik Pakistana je rekao da je ta tragedija, kako tvrdi, bila među najužasnijim epizodama u ljudskoj istoriji, navodeći da je priznata kao genocid od strane Međunarodonog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju i od strane Međunarodnog suda pravde.

Predstavnik Saudijske Arabije je naveo da mu je žao što nacrt rezolucije nije usvojen konsenzusom, a da su za rezoluciju glasali zato što ima "ljudsku dimenziju" i treba da omogući obeležavanje ovakvih tragičnih događaja koji su "opisani kao genocid".