5. decembar 2022 14:35

Stojković: Ovo je veliki uspeh, nemam grižu savesti da sam se o nekoga ogrešio

Izvor: TANJUG

podeli vest

Stojković: Ovo je veliki uspeh, nemam grižu savesti da sam se o nekoga ogrešio

Foto: Tanjug video

STARA PAZOVA -  Selektor reprezentacije Srbije Dragan Stojković izjavio je danas da će svi fudbaleri koji su nastupali za naš nacionalni tim na Svetskom prvenstvu u Kataru nastaviti da igraju u kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo, koje će biti održano 2024. godine.

Stojković se danas u Sportskom centru FSS u Staroj Pazovi obratio javnosti po povratku sa Mundijala u Kataru.

 

"Ne, ne, apsolutno niko nije najavio povlačenje iz nacionalnog tima. Mnogi su očekivali, što se dešavalo, dešavale su se scene, neprijatne stvari u svlačionici, pa i do fizičkih obračuna, što ne priliči nikome. Ali u našem slučaju, toga nije bilo. Pružio sam svima ruku, čestitao, idemo dalje. U martu nas čeka kvalifikacije za EP i želimo da odvedemo Srbiju na EP prvi put posle 24 godine. Ovo je iza nas, puno problema, ali nas vrlo brzo čeka novo", rekao je Stojković na konferenciji za novinare.

On je istakao da je ponosan na srpske reprezentativce. "Ako pogledate igru i naše učešće na utakmicama, ako se računa 60-65 minuta, mislim da bismo bili prvi. Nažalost, igra se 90 plus. Nismo bili na nivou da odgovorimo. Primetio sam i kod drugih reprezentacija slično, što me je iznenadilo. Belgija je izgledala kao izduvani balon u fizičkom smislu. Sada je pitanje - da li je moguće da oni takvi budu na tom fizičkom nivou? Ali oni nisu moj problem, moj problem smo mi. Svi su došli iz takmičenja, neko je trenirao, neko nije. Od 60-65 minuta smo padali u svežini. Parametri drugačije pokazuju, ali nismo imali tu vrstu pripremljenosti za ovakav izazov kakav nosi SP", rekao je Stojković.

On je podsetio da je Aleksandar Mitrović početkom novembra nosio gips. "Nosio je gips 8-9 dana, kada sam to čuo bio sam još više zabrinut. I on u takvom stanju kaže mogu. To je za svako poštovanje. Tako je bilo i sa Dušanom Vlahovićem. Hteli da priznamo ili ne, to su naše udarne igle. Ovo što su dali gol ili dva je ništa šta bi dali da su bili u top formi. Bilo bi mnogo više golova. Nije ovo alibi, morali smo da rešimo Kamerun, to nema priče, nema tu fizike, tehnike, taktike, to mora da se reši. Sami smo krivi", rekao je Stojković.

Selektor Srbije navodi da su Strahinja Pavlović i Miloš Veljković tražili izmenu na meču protiv Kameruna. "Druge izmene su bile planirane i to je bio plan. Šok za šokom. Možda i tu leži jedan od razloga što smo dozvolili dva gola protiv Kameruna", dodao je selektor Srbije. On je podsetio na situaciju uoči odlaska u Bahrein. "Zašto nisam bio onaj kao u proteklih 20 meseci? Dan posle odlaska u Bahrein imali smo trening i jedno 7-8 igrača bilo je van stroja, nisu mogli da treniraju. To je bio šok za mene, jer nisam mogao trening da odradimo. Znao sam da ovo ne valja, da neće biti dobro. Onda čekate sutrašnji dan da vidite ko će moći, a ko neće moći da trenira. Kako da budem srećan i nasmejan i da mi je svejedno. To je nemoguće", istakao je Stojković.

Selektor Srbije je istakao da ništa neće da poremeti atmosferu u timu. "Spoljni faktori koji su želeli da dođe do rezultatskih neuspeha su dočekali svojih pet minuta, da ne koristim teže reči. Ali to neće poremetiti zdravu grupu i ono što smo napravili za ovih 20 meseci. Ne postoji katastrofa u sportu, niti tragedija. Ali naravno na njima je da komentarišu kako hoće. Mora se dostojanstveno sve istrpeti. Pokazali smo da Srbija može da igra atraktivan fudbal, ono što narod hoće. Moji prethodnici su kritikovani za loš fudbal, a evo sada imamo ofanzivan, atraktivan fudbal. Neću dozvoliti da se ovo predstavi kao katastrofa. Iz ovoga ćemo izvući pouke i bićemo jači nego što smo bili. Mi smo možda mogli da prođemo grupu, ali kasnije ne bismo ništa uradili. Razume da hoće neko da predstavi da je sve crno, ali to ne dam. Nije crno, ne bih sedeo ovde da se osećam osramoćeno, bezvredno, onako poraženo. Jesmo izgubili, ali nismo poraženi", rekao je Stojković.

Fudbalska reprezentacija Srbije doputovala je sinoć u Beograd, pošto je eliminisana na Mundijalu u Kataru. Naša selekcija je osvojila poslednje mesto u grupi G sa samo jednim bodom. Srbija je odigrala 3:3 sa Kamerunom, a izgubila je od Brazila (0:2) i Švajcarske.